Ευρωκοινοβούλιο: Φιλορώσοι χάκερ ανέλαβαν τη ευθύνη για κυβερνοεπίθεση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του, Ρομπέρτα Μετσόλα.
YVES HERMAN via REUTERS

Μια ομάδα υπέρ του Κρεμλίνου ανέλαβε την ευθύνη για μία κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν τη Ρωσία ως κράτο ”χορηγό της τρομοκρατίας”, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος του, Ρομπέρτα Μετσόλα.

″Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση. Μια ομάδα υπέρ του Κρεμλίνου ανέλαβε την ευθύνη”, ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα σε tweet.

″Οι εμπειρογνώμονές μας στον τομέα της πληροφορικής αντεπιτίθενται και προστατεύουν τα συστήματά μας. Αυτό, αφού ανακηρύξαμε τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας. Η απάντησή μου: SlavaUkraini (δόξα στην Ουκρανία)”.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι νομοθέτες ψήφισαν να ανακηρύξουν τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα στρατιωτικά πλήγματα της Μόσχας σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως η ενεργειακή υποδομή, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα καταφύγια παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να την υποστηρίξει. Την ίδια στιγμή, το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι επιθέσεις αυτού του τύπου (DDoS, επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης) συνίστανται συνήθως στην αποστολή πολύ μεγάλου αριθμού μηνυμάτων ή αιτημάτων σύνδεσης με ένα σύστημα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση σε αυτό.

Ενώ οι ευρωβουλευτές έχουν συγκεντρωθεί στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ιστότοπος από τον οποίο αναμεταδίδονται οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες μπλόκαρε από νωρίς το απόγευμα. «Φαίνεται ότι επηρεάζεται κυρίως ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συνεργάτες μου διαπίστωσαν προβλήματα σύνδεσης αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη συνέχιση των εργασιών», ανέφερε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Φαμπιάν Κελέρ.

Πηγή: Reuters