Ειδικό Δικαστήριο: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη, κατέθεσε ο Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε για “πολιτική μεροληψία” την Τουλουπάκη, καθώς “όφειλε να διαβιβάσει τη δικογραφία.
Η Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο
Η Ελένη Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο
Eurokinissi

Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, η δίκη του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη. Παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση οι πρώτοι μάρτυρες της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αρνήθηκαν πλήρως τις σε βάρος τους κατηγορίες τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όταν ρωτήθηκαν αν αποδέχονται όσα τους αποδίδονται. Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα, ανέβηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος. Η εισαγγελέας έδρας Όλγα Σμυρλή, διάβασε το βούλευμα βάσει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη, ενώ για πρώτη φορά επετράπη να μπουν στην αίθουσα τηλεοπτικές κάμερες.

«Αρνούμαι την κατηγορία. Παντελώς την αρνούμαι και θα αποδείξω στην πορεία το ψευδές των κατηγοριών» είπε η Ελενη Τουλουπάκη.

Αθώος για όλες τις κατηγορίες δήλωσε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Δηλώνω αθώος για τις δυο κατηγορίες. Για την πρώτη κατηγορία, για τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχω καμία σχέση και ευθύνη. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στην κα. Ράικου πριν αντικαταστήσει την κα Τουλουπάκη κι εκείνη αποφάσισε να συσχετίσει με την υπόθεση Νοβάρτις. Εδώ θα μπορούσα να κατηγορηθώ ως ηθικός αυτουργός στην παράβαση της κας. Ράικου αλλά αυτό θα ήταν αστείο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε πιέσεις που φέρεται να άσκησε σε τρεις εισαγγελείς, σημείωσε:

«Θα αντικρούσω τα ψεύδη τους όχι με το λόγο μου κόντρα στο δικό τους λόγο, αλλά με το δικό τους λόγο κόντρα στο δικό τους λόγο. Οπουδήποτε κατέθεσαν, στους αντεισαγγελείς Ζάχαρη και Σοφουλάκη, στη Βουλή, στην ανακρίτρια κα. Αλεβιζοπούλου έπειτα, είπαν διαφορετικά πράγματα. Όπου κατέθεσαν, κατέθεσαν κάθε φορά και διαφορετικά πράγματα, που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Όσες φορές κι αν καταθέσει κανείς τα ίδια θα πει. Αν ψεύδεσαι με την πάροδο του χρόνου μπερδεύεσαι και αναγκάζεσαι να επινοήσεις νέα ψέμματα για να βγεις από το λαβύρινθο των ψευδών σου».

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος άφησε εκτός κάδρου τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ κατηγόρησε για «πολιτική μεροληψία» την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015.

«Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

Προεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;

Λοβερδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.

Προεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Μαρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Προεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Μαρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο και για την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπακη, Ελενη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

Προεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;

Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπακη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

Προεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπακη;

Μαρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Π: Από αυτό το συνάγετε;

Μ: Προφανώς! Προφανώς!

Π: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Μ: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Στο ζήτημα της κας Ράικου αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, η οποία ρώτησε το μάρτυρα γιατί πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε η κα. Ράικου με τις αναφορές. «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβερδος. «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της» σχολίασε η εισαγγελέας.

Συνέδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπακη δεν έκανε το καθήκον της;

Λοβερδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

Η κατάθεση του κ. Λοβερδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Δημοφιλή