ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2020 13:13 EEST | Updated 28/04/2020 13:20 EEST

Εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατά Amazon - Ανεπαρκή τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Οι εργαζόμενοι είχαν διαμαρτυρηθεί αλλά ξαφνικά ο επικεφαλής των κινητοποιήσεων απολύθηκε. Στο μεταξύ ο Τζεφ Μπέζος είναι μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που έγιναν πλουσιότεροι στην πανδημία.

Mint via Getty Images

Η εταιρεία Amazon ενδέχεται να παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας αλλά και το εργατικό δίκαιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊόυ ανέφερε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς σε επιστολή της προς την εταιρεία, μετά την απόλυση τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε αποθήκη της εταιρείας. 

“Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που έλαβε η Amazon για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 είναι τόσο ανεπαρκή που ενδέχεται να παραβιάζουν αρκετά άρθρα της νομοθεσίας περί ασφάλειας στον χώρο εργασίας”, τονίζει στην επιστολή της η Τζέιμς.

Η Amazon απέλυσε τον Κρίστιαν Σμολς, που διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της εταιρείας εν μέσω πανδημίας, με τη δικαιολογία ότι έθεσε συναδέλφους του σε κίνδυνο παραβιάζοντας την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί όταν συμμετείχε σε διαδήλωση στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Η επιστολή, που εστάλη στην εταιρεία στις 22 Απριλίου, προσθέτει ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα “εγείρουν σοβαρή ανησυχία ότι η Amazon ενδέχεται να απέλυσε τον Σμολς προκειμένου να φιμώσει τις καταγγελίες του και για να σταλεί ένα απειλητικό μήνυμα σε άλλους εργαζόμενους ότι πρέπει να σιωπούν σχετικά με οποιεσδήποτε ανησυχίες έχουν για την ασφάλεια και την υγεία τους”.

H Amazon υποστηρίζει πως έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται ο δημοσιογραφικός όμιλος NPR ο οποίος πρώτος αναφέρθηκε και στην επιστολή της γενικής εισαγγελέα.

“Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε να συγκρίνει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που έχει λάβει η Amazon, και την ταχύτητα με την οποία τα εφάρμοσε, στη διάρκεια της κρίσης αυτής με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία”, τόνισε στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία πάντως δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για ένα σχόλιο σχετικά με την παρέμβαση της Εισαγγελίας. 

Σημειώνεται πως η σχετική επιστολή καλεί την εταιρεία να κλείσει κάποιες αποθήκες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις.