«Εκείνοι που έφυγαν και είναι εδώ»: Η Γιοβάννα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα ρεσιτάλ - φόρος τιμής στους δημιουργούς που επιμένουν να επιδρούν στο πολιτιστικό μας παρόν, παρά τη φυσική τους απουσία.
Γιοβάννα
Γιοβάννα
Κ. Δρακότη

Η Γιοβάννα, η ερμηνεύτρια που σημάδεψε με την παρουσία της το ελαφρό τραγούδι, επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους μεγάλους απόντες - παρόντες του ελληνικού τραγουδιού, την Κυριακή 27 Μαρτίου. Στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Χρήστος Κουμούσης.

Κάτω από τον τίτλο «Εκείνοι που έφυγαν και είναι εδώ», η πολύπλευρη καλλιτέχνιδα επανέρχεται στο ρεπερτόριο που την επέβαλε διεθνώς ως ερμηνεύτρια με μοναδικά χαρίσματα, ανασύροντας από το πλούσιο αρχείο της τραγούδια σημαντικών συνθετών του ελληνικού τραγουδιού, τα οποία και συναρμόζει σε ένα ρεσιτάλ - φόρο τιμής στους δημιουργούς που επιμένουν να επιδρούν στο πολιτιστικό μας παρόν, παρά τη φυσική τους απουσία.

Λίγες προσωπικότητες άφησαν εξίσου ευδιάκριτο σημάδι στη ζωντανή πολιτιστική παραγωγή των μεταπολεμικών χρόνων όσο η Γιοβάννα.

Διπλωματούχος και βραβευμένη μονωδός με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, μεταπήδησε γρήγορα στον ακμάζοντα χώρο του ελαφρού τραγουδιού και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους σημαντικούς συνθέτες που υπηρέτησαν το είδος κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διασκελίζοντας με τη δραστηριότητά της τόσο την υφήλιο όσο και το ευρύτερο πεδίο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Γιοβάννα
Γιοβάννα
Ανδρέας Σιμόπουλος

Εκτός από μύθος του τραγουδιού, η Γιοβάννα είναι επίσης μια πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα, με βαθιά καλλιέργεια και αξιοσημείωτη παράλληλη σταδιοδρομία ως βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας. Υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1966, αλλά και η πρώτη που συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision το 1965, εκπροσωπώντας την Ελβετία με το τραγούδι «Non, à jamais sans toi».

Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού ερμηνεύοντας σε πρώτη εκτέλεση θρυλικά τραγούδια, όπως το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη. Έκανε σπουδαία καριέρα στην πρώην Σοβιετική Ένωση με πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων και πάνω από 150 συναυλίες. Μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έχει εκδώσει μέχρι σήμερα είκοσι δύο τίτλους: έξι ποιητικές συλλογές, δώδεκα μυθιστορήματα, καθώς και δύο θεατρικά έργα.

Για το πρόγραμμα Εκείνοι που έφυγαν και είναι εδώ που θα παρουσιάσει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, η Γιοβάννα σημειώνει: «Μια βραδιά μ’ αυτούς που έφυγαν και είναι εδώ. Που είναι στην ψυχή μας, στην ανάγκη μας να ησυχάσουμε, να γιατρευτούμε, στη λαχτάρα μας να πετάξουμε με τον έρωτα, τη χαρά, την ελπίδα, και τη λύπη –γιατί όχι;– για τη χώρα των ονείρων. Ο Μίκης, ο Σπανός, ο Μεντής, ο Λοΐζος, ο Τόκας, ο Κουγιουμτζής, ο Ιγνατιάδης, ο Βαρδής, ο Μικρούτσικος, ο Κώστας Καπνίσης, ο Μάνος κι άλλοι κι άλλοι… Η ζωή περνάει. Περνάμε. Εκείνοι όμως και ο Ουρανός τους είναι και θα είναι πάντα εδώ, μαζί μας».

Info

Γιοβάννα

Εκείνοι που έφυγαν και είναι εδώ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Ώρα έναρξης: 19.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15, Φοιτητικό, παιδικό: €10

Προπώληση:

  • Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00)

  • www.ticketservices.gr