Εκκολαπτόμενη «κόντρα» για τις περιοχές ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα

Εκκολαπτόμενη «κόντρα» για τις περιοχές ΧΥΤΥ σε Κορωπί και Μέγαρα
Eurokinissi

Σε κόντρα δείχνει να εξελίσσεται το θέμα της δημιουργίας ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) σε Κορωπί και Μέγαρα, το οποίο αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες- με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανέβασμα στο YouTube βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου από το Up Drones, όπου γίνεται λόγος για «εκκολαπτόμενα τέρατα» ενός «τρελού και επικίνδυνου project».

Όπως αναφερόταν σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» την Τρίτη, οι δύο νέοι ΧΥΤΥ Αττικής προορίζονται να δημιουργηθούν στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί και Σταμέλου στα Μέγαρα. Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) και της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου, ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

«Η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής» αναφερόταν σχετικά.

Το εν λόγω δημοσίευμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ ο Δημήτρης Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «δεν έχουν ληφθεί υπόψιν όλοι αυτοί οι ανασχετικοί παράγονες που αποτρέπουν τη χωροθέτηση τέτοιας δράσης στην περιοχή των λατομείων Κορωπίου, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι στα 1.250 μέτρα απόσταση από το σχέδιο πόλης Κορωπίου». Από πλευράς του, ο Γρηγόρης Σταμούλης, δήμαρχος Μεγαρέων, δήλωσε πως «δεν πρόκειται να δεχτούμε μια τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή και πολύ περισσότερο όταν δεν έχει υπάρξει διαβούλευση και δεν έχει ερωτηθεί η τοπική κοινωνία».

Απάντηση του ΕΔΣΝΑ

Απαντώντας, ο ΕΔΣΝΑ εξέδωσε ανακοίνωση «σχετικά με εικαζόμενες χωροθετήσεις ΧΥΤΥ σε Μέγαρα και Κορωπί». Στην ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώθηκαν εμμέσως πλην σαφώς τα άνωθεν, καθώς αναφερόταν πως, στην περίπτωση του δήμου Κρωπίας, «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003 [...] παράλληλα το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου [...]ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε. Έκτοτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα».

Σε παρεμφερές πλαίσιο, για τα Μέγαρα αναφέρεται πως «όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφασή 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής στο ΠΕΔΣΑ Αττικής (ΦΕΚ 4175 Β/23 – 12 - 2016 – Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής), το σχέδιο [...] και ενημερώθηκαν σχετικά οι Δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων».

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα που θίγονται από όσους αντιδρούν στην εγκατάσταση των ΧΥΤΥ στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται το θέμα της εγγύτητας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και των κινδύνων που μπορεί να προκύπτουν για τα αεροσκάφη από την παρουσία γλάρων στους χώρους- όπως και της πιθανής επιβάρυνσης στην κυκλοφορία και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή.

Δημοφιλή