Ισημερινός: Χάος με εξεγερμένους κρατούμενους που παίρνουν ομήρους 57 φύλακες και αστυνομικούς

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη συμμοριών μέσα στις φυλακές του Ισημερινού είναι συχνές και πολυαίμακτες.
RODRIGO BUENDIA via Getty Images

Κρατούμενοι σε σωφρονιστικό κατάστημα στην πόλη Κουένκα του Ισημερινού (Eκουαδόρ), που διαμαρτύρονταν από την Τετάρτη 30 Αυγούστου εξαιτίας μεταγωγών συγκρατουμένων τους, πήραν ομήρους 57 φύλακες και αστυνομικούς.

Καθώς η μέρα είχε ήδη σημαδευτεί από δυο εκρήξεις οχημάτων-βομβών στην πρωτεύουσα Κίτο, ο κ. Σαπάτα ανέφερε πως επτά από τους ομήρους είναι αστυνομικοί, προσθέτοντας πως «ανησυχούμε για την ασφάλειά τους», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την περασμένη Τετάρτη, εκατοντάδες στρατιωτικοί και αστυνομικοί διεξήγαγαν επιχείρηση ψάχνοντας όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στη φυλακή στη Λατακούνγκα, από τις μεγαλύτερες τις χώρας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη συμμοριών μέσα στις φυλακές του Ισημερινού είναι συχνές και πολυαίμακτες. Κάπου 430 έγκλειστοι έχουν σκοτωθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού από το 2021.

Έγιναν διάφορες υποθέσεις για τους λόγους που οι κρατούμενοι πήραν ομήρους στη φυλακή στην Κουένκα. Η υπηρεσία φυλακών (SNAI) αρχικά εκτίμησε πως πιθανόν επρόκειτο για αντίποινα στην επέμβαση του στρατού στη φυλακή στη Λατακούνγκα.

Όμως αργότερα οι αρχές αναθεώρησαν, κάνοντας λόγο για διαμαρτυρία εναντίον μεταγωγών κρατουμένων σε άλλες φυλακές.

Συμμορίες που επιδίδονται κατά κύριο λόγο σε διακίνηση ναρκωτικών και φέρονται να συνδέονται με μεξικανικά καρτέλ βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο φυλακών στον Ισημερινό, πολλές από τις οποίες έχουν μετατρέψει πρακτικά σε κέντρα επιχειρήσεων.

Μπροστά στο συνεχιζόμενο κύμα βίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο (δεξιά) κήρυξε την 24η Ιουλίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα. Το μέτρο εξαίρεσης επιτρέπει ιδίως να αναπτύσσονται οι ένοπλες δυνάμεις μέσα στις φυλακές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή