Εκτός λειτουργίας Facebook, Instagram και WhatsApp

Δεύτερο πλήγμα με τεράστιες οικονομικές απώλειες για τον κολοσσό των social media - Τι συνέβη.
via Associated Press

Το Facebook και οι θυγατρικές του Instagram, WhatsApp και Facebook Messenger έπεσαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο ανίχνευσης σχετικών προβλημάτων downdetecor.com, το απόγευμα της Δευτέρας.

Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και παρέμενε τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα.

Downdetector

Αδυναμία πρόσβασης είχαν οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης σε όλο τον κόσμο. Οσοι προσπαθούσαν να επισκεφθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα μέσα αντίκριζαν αυτή την εικόνα.

Google

Τι συνέβη

Σύμφωνα με ιστοσελίδες εξειδικευμένες για τις πλατφόρμες αυτές, η βλάβη ήταν μαζική, επηρεάζοντας δεκάδες εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Το μήνυμα σφάλματος στην ιστοσελίδα του Facebook έδειχνε ότι υπάρχει πρόβλημα με το DNS (Domain Name System).

Το DNS επιτρέπει στις διευθύνσεις ιστού να μεταφέρουν τους χρήστες στους προορισμούς τους. Μια παρόμοια βλάβη της εταιρείας υπρεσιών cloud Akamai Technologies είχε θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς ιστότοπους τον Ιούλιο.

«Εχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας. Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία», έγραψε στο Twitter o Αντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.

Social Media via Reuters

Οι ειδικοί ασφαλείας που παρακολουθούσαν την κατάσταση δήλωσαν ότι η διακοπή μπορεί να προκλήθηκε από σφάλμα παραμετροποίησης, το οποίο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, αν και θεωρητικά ήταν δυνατή η δολιοφθορά από κάποιον εντός της εταιρείας ή που να γνωρίζει πολλά πράγματα σχετικά με αυτήν.

Ενα τέτοιο σενάριο, πάντως, δεν μοιάζει τόσο πιθανό. Μια επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια ζημιά σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στον κόσμο θα απαιτούσε είτε συντονισμό μεταξύ ισχυρών εγκληματικών ομάδων είτε μια πολύ καινοτόμο τεχνική.

Το Facebook αναγνώρισε ότι οι χρήστες είχαν πρόβλημα στην πρόσβαση στις εφαρμογές του, αλλά δεν παρείχε καμία λεπτομέρεια σχετικά με τη φύση του προβλήματος ή πόσοι επηρεάστηκαν παγκοσμίως.

«Εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», ανέφερε μέσω twitter.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης έγινε ακόμη πιο δύσκολη επειδή επειδή οι εργαζόμενοι έχασαν την πρόσβαση σε ορισμένα από τα δικά τους εργαλεία για την επίλυση της βλάβης, ανέφεραν άτομα που παρακολουθούσαν το θέμα.

Νέο πλήγμα

Οι μετοχές του Facebook, το οποίο έχει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά, μειώθηκαν κατά 5,5% στις απογευματινές συναλλαγές τη Δευτέρα, πλησιάζοντας κοντά στη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Η πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, Φράνσις Χόγκεν, διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι «επιλέγει το όφελος παρά την ασφάλεια», των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε βουτιά σχεδόν 6%.

(με πληροφορίες από Reuters, Downdetector)

Δημοφιλή