ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/08/2020 14:28 EEST

Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στον ΟΗΕ εν μέσω διπλωματικού «μαραθωνίου»

Η Ελλάδα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για το «Όρουτς Ρέις», ενώ η Τουρκία αμφισβήτησε τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου με ρηματική διακοίνωση.

ASSOCIATED PRESS

Στην «αρένα» του ΟΗΕ έχει επεκταθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες, εν μέσω διπλωματικού «μαραθωνίου» της κυβέρνησης για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της τουρκικής επιθετικότητας και εν όψει συναντήσεων του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χέικο Μάας, με Δένδια και Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο γερμανικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση.

Σε σχετική επιστολή που απεστάλη στον ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση εξέθεσε τις τουρκικές προκλήσεις με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Όρουτς Ρέις» στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Ελληνίδα μόνιμη εκπρόσωπος έκανε λόγο για απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ, για την οποία σημειώνεται πως χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την τουρκική πλευρά ώστε να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θησαυρός» ή «άνθρακες»; Πώς ερμηνεύεται η τουρκική ανακοίνωση για κοίτασμα αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Από πλευράς της η Τουρκία απέστειλε ρηματική διακοίνωση με την οποία αμφισβητεί την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και αποπειράται να επαναφέρει στο προσκήνιο το παράνομο μνημόνιο το οποίο υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Στο πλαίσιό της, η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της για τα ελληνικά νησιά, «εξαφανίζοντας» Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη για να τους υποστηρίξει, και διαμαρτύρεται για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, υποστηρίζοντας πως τα θαλάσσια σύνορα είναι αντικείμενο μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ηπειρωτικής ακτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι σημαίνει η εκεχειρία στη Λιβύη;

Στο μεταξύ, την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, και, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εάν δεν αποφέρει αποτελέσματα η γερμανική πρωτοβουλία, με συναντήσεις του Χέικο Μάας με Δένδια και Τσαβούσογλου την Τρίτη, σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σε άλλες εξελίξεις στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπενθυμίζεται πως σήμερα Κυριακή λήγει η παράνομη τουρκική Navtex για το «Όρουτς Ρέις», ενώ οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για την ΑΟΖ αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή την Τετάρτη, με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή να αρχίζει τη Δευτέρα.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post