ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2021 07:07 EEST

Ελον Μασκ, ο άνθρωπος που μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο

Η Tesla εκτόξευσε την περιουσία του αλλά η Space X ετοιμάζεται να την απογειώσει.

POOL New via Reuters

Ο Ελον Μάσκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 241 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας προέβλεψαν ότι ο Μασκ, ο οποίος έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, θα μπορούσε να κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα από τη νεοσύστατη επιχείρηση διαστημικής εξερεύνησης SpaceX.

Ο αναλυτής Ανταμ Τζόουνς είπε ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2002, «αμφισβητούσε κάθε προκαθορισμένη ιδέα για το τι ήταν δυνατό και σε ποιο χρονικό πλαίσιο, όσον αφορά τους πυραύλους, τα οχήματα εκτόξευσης και την υποστηρικτική υποδομή».

Και πρόσθεσε: «Περισσότεροι από ένας πελάτες μας έχουν πει ότι εάν ο Ελον Μασκ γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος... δεν θα οφείλεται στην Tesla. Αλλοι είπαν ότι η SpaceX μπορεί τελικά να είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο - σε οποιονδήποτε κλάδο».

Jonathan Ernst via Reuters

Σύμφωνα με τον Τζόουνς, οι πύραυλοι Starship της SpaceX, που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και θα μπορούσαν να μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία στο φεγγάρι και τον Αρη, έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών γύρω από τη διαστημική βιομηχανία.

«Οπως είπε ένας πελάτης, το να μιλάς για το Διάστημα πριν το Starship είναι σαν να μιλάς για το διαδίκτυο πριν από την Google» τόνισε με νόημα ο Τζόουνς.

Ο Τζόουνς εκτιμά ότι η SpaceX θα μπορούσε να αξίζει 200 ​​δισεκατομμύρια δολάρια και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αξία της καθώς εκμεταλλεύεται μια σειρά από δυνητικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής υποδομής, της παρατήρησης της Γης και της εξερεύνησης στο Διάστημα.

Η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 100 δισ. δολάρια σε μια δευτερογενή πώληση μετοχών αυτόν τον μήνα, καθιστώντας τη τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, πίσω από την εταιρεία διαδικτύου ByteDance. Ο Μασκ κατέχει περίπου το 48% της SpaceX.

Joe Skipper via Reuters

Ο Μασκ ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος της Amazon για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Ιανουάριο, για να υποχωρήσει προσωρινά προτού ανακτήσει την πρώτη θέση αργότερα μέσα στο έτος.

Από τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg εκτιμάται ότι έχει έγγραφη περιουσία 241 δισ. δολαρίων, περίπου 42 δισ. δολάρια περισσότερα από τον Μπέζος.

(Με πληροφορίες από Guardian).