ΕMA: Στο μικροσκόπιο εμβόλια αδυνατίσματος για πιθανή σύνδεση με τάσεις αυτοκτονίας

Συναγερμός στον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μετά από κρούσματα ατόμων που εμφάνισαν τάσεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.
OLEKSANDRA TROIAN via Getty Images

Η Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε στο BBC ότι επανεξετάζει ορισμένα εμβόλια για την απώλεια βάρους, αφού ειδοποιήθηκε για πιθανή σύνδεση με σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού σε άτομα που τα χρησιμοποιούν.

Η Ισλανδία ειδοποίησε την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή μετά την καταγραφή τουλάχιστον τριών τέτοιων κρουσμάτων. Ετσι ο EMA θα επανεξετάσει το Wegovy, το Saxenda και παρόμοια φάρμακα, όπως το Ozempic, που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης.

Τα φυλλάδια των προϊόντων, εξάλλου, ήδη συγκαταλέγουν τις αυτοκτονικές σκέψεις ως πιθανή παρενέργεια. Η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται επί του παρόντος για αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του EMA, η οποία διεξάγει την έρευνα, θα εξετάσει εάν χρειάζονται αξιολόγηση και άλλες θεραπείες στην ίδια ευρύτερη κατηγορία φαρμάκων. Αρχικά, όμως, θα αξιολογήσει μόνο τους κινδύνους από τη χρήση φαρμάκων για απώλεια βάρους που περιέχουν είτε σεμαγλουτίδη είτε λιραγλουτίδη.

Ενας αξιωματούχος του EMA δήλωσε: «Η επανεξέταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας σήματος που τέθηκε από τον Ισλανδικό Οργανισμό Φαρμάκων, μετά από τρεις αναφορές περιστατικών. «Οι αναφορές περιπτώσεων περιλάμβαναν δύο περιπτώσεις αυτοκτονικών σκέψεων - μία μετά τη χρήση του Saxenda και μία μετά από Ozempic. Ενα επιπλέον κρούσμα ανέφερε σκέψεις αυτοτραυματισμού με τον Saxenda. Ο EMA θα επικοινωνήσει περαιτέρω το ζήτημα, όταν γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες».

Τεράστια ζήτηση, παγκόσμιες ελλείψεις

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα, συχνά διασημότητες, που χάνουν μεγάλο βάρος έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση για αυτούς τους τύπους θεραπείας.

Το Saxenda και το Wegovy έχουν εγκριθεί και αδειοδοτηθεί για απώλεια βάρους. Το Ozempic είναι για άτομα με διαβήτη,βοηθώντας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς και του βάρους, αλλά περιέχει χαμηλότερη δόση του ίδιου φαρμάκου, της σεμαγλουτίδης, όπως το Wegovy. Και με πολλού; ανθρώπους χωρίς διαβήτη να αγοράζουν τα φάρμακα αυτά για να χάσουν βάρος, υπάρχουν συνεχείς παγκόσμιες ελλείψεις.

Όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες. Για φάρμακα απώλειας βάρους, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση, τα πιο κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: ναυτία, εμετό, πονοκεφάλους, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο, κούραση.

Η κατάθλιψη ή οι σκέψεις αυτοκτονίας αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο για το προϊόν, το οποίο συμβουλεύει τους χρήστες: «Πρέπει να δίνετε προσοχή σε τυχόν διανοητικές αλλαγές, ειδικά σε ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, τις συμπεριφορές, τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας. Καλέστε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε οποιεσδήποτε ψυχικές αλλαγές που είναι νέες, χειρότερες ή σας ανησυχούν». Συνιστάται, επίσης, σε όσους τα συνταγογραφούν να έχουν το νού τους για τέτοια περιστατικά.

Η παρασκευάστρια τέτοιων φαρμάκων, Novo Nordisk συνεργάζεται με τον EMA και λέει ότι η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Τα δεδομένα ασφάλειας που συλλέχθηκαν από μεγάλα προγράμματα κλινικών δοκιμών και την παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία δεν έχουν δείξει αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της σεμαγλουτίδης ή της λιραγλουτίδης και των αυτοκτονικών και αυτοτραυματιστικών σκέψεων.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή