Εμπολα: Πρώτο κρούσμα στην Ακτή Ελεφαντοστού μετά από 27 χρόνια

Φόβοι για νέο ξέσπασμα επιδημίας της θανατηφόρας νόσου.
Zohra Bensemra via Reuters

Η Ακτή Ελεφαντοστού κατέγραψε νέο κρούσμα του ιού Εμπολα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, επιβεβαιώνοντας την επανεμφάνιση της θανατηφόρας νόσου μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόκειται για μια 18χρονη γυναίκα από τη Γουινέα, η οποία έφυγε οδικώς από την πόλη Λάμπε, φτάνοντας στην Ακτή του Ελεφαντοστού την Τετάρτη.

«Αυτό είναι ένα μεμονωμένο και εισαγόμενο κρούσμα», ανακοίνωσαν αργά το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Αμπιτζάν.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού έχει δόσεις του εμβολίου κατά του Εμπολα, οι οποίες χορηγούνται σε οποιονδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τον ασθενή, όπως το ιατρικό προσωπικό που την φροντίζει.

Ο πρωθυπουργός, Πάτρικ Ατσι, προήδρευσε επείγουσας διυπουργικής συνεδρίασης νωρίτερα το Σάββατο.

Κάνοντας έκκληση για ηρεμία, είπε ότι οι αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιελάμβανε την ταυτοποίηση και την επιτήρηση οποιουδήποτε είχε έρθει σε επαφή με την ασθενή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό είναι το πρώτο κρούσμα Εμπολα στην Ακτή Ελεφαντοστού από το 1994.

Η χώρα είχε γλιτώσει κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική την περίοδο 2014-2016, που ξεκίνησε στη Γουινέα και στοίχισε τουλάχιστον 11.325 ζωές, με κρούσματα να καταγράφονται ακόμη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτοτε, έχουν αναφερθεί μια σειρά από επιδημίες Εμπολα, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία βίωσε το τέταρτο ξέσπασμα σε λιγότερο από τρία χρόνια νωρίτερα τον Μάιο.

Η Γουινέα, ωστόσο, ανέφερε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου μετά από εκείνη την επιδημία μόλις τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πυροδοτώντας νέους φόβους για πιθανή επανάληψη του εφιάλτη της τριετίας 2014-2016. Τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Εμπολα στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ακτής Ελεφαντοστού, θα ήταν «πολύ υψηλός».

(με πληροφορίες από Guardian, RT)

Δημοφιλή