Και στη Γουινέα θάνατοι από τον ιό Έμπολα - Επέστρεψε μετά από 7 χρόνια

Νεκροί σε τη Λ.Δ. του Κογκό πριν λίγες μέρες και μόλις λίγους μήνες μετά τη λήξη της τελευταίας επιδημίας στη χώρα.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
STEEVE JORDAN via Getty Images

Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται στον ιό Έμπολα στη Γουινέα, στην πρώτη επανεμφάνιση της ασθένειας στη δυτική Αφρική, από την οποία είχε ξεκινήσει το 2013 η χειρότερη επιδημία στην ιστορία του ιού.

“Ανησυχούμε πραγματικά, υπάρχουν ήδη τέσσερις θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται τον ιό Έμπολα στην επαρχία Ενζερεκορέ, εκ των οποίων δύο στην ίδια την Ενζερεκορέ και δύο ακόμη στην περιοχή Γκουέκε”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας Ρεμί Λαμάχ.

“Μια νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε αρρώστησε στα τέλη του Ιανουαρίου. Πέθανε γύρω στις 27 με 18 Ιανουαρίου και τάφηκε την 1η Φεβρουαρίου στη Γκουέκε”, εξήγησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) δρ. Σακόμπα Κεϊτά, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος GuineeMatin.

“Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην κηδεία οκτώ άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα: διάρροια, εμετοί και αιμορραγίες. Τρεις εξ αυτών πέθαναν και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται στην Ενζερεκορέ”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ασθενής “διέφυγε”, αλλά εντοπίστηκε στη συνέχεια και νοσηλεύεται στο Κονακρί.

“Ελήφθησαν όλα τα μέτρα”

Ο επικεφαλής της ANSS και ο υπουργός Υγείας τόνισαν ότι δείγματα που ελήφθησαν από τους ασθενείς αναλύθηκαν από ένα εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η ΕΕ στην Γκουεκεντού και σε αυτά εντοπίστηκε ο ιός Έμπολα. Τα αποτελέσματα επιπλέον αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

“Λάβαμε όλα τα μέτρα, μια ομάδα έχει μεταβεί στο σημείο για να εντοπιστούν επαφές των κρουσμάτων”, επεσήμανε ο Λαμάχ, υπογραμμίζοντας ότι “δεν έχει επανεμφανιστεί” ο ιός Έμπολα “από το 2016”.

“Ως άνθρωπος ανησυχώ, αλλά παραμένω ήρεμος διότι αντιμετωπίσαμε την πρώτη επιδημία και είναι εφικτός ο εμβολιασμός. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “ενημερώθηκε για δύο πιθανά κρούσματα Έμπολα στη Γουινέα- Κονακρί”, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς να αναφέρει στο Twitter ότι γίνεται έλεγχος για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων.

Ο ιός Έμπολα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ, νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έκτοτε ο ιός, για τον οποίο υπάρχουν δύο πειραματικά εμβόλια, αλλά καμία θεραπεία, έχει σπείρει επανειλημμένα τον τρόμο στην Αφρική.

Το 2013 ξεκίνησε από τη Γουινέα η χειρότερη επιδημία Έμπολα, η οποία εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Εξαλείφθηκε το 2016 αφού είχε πλήξει 10 χώρες της δυτικής Αφρικής, αλλά και την Ισπανία και τις ΗΠΑ, και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 11.300 ανθρώπων σε σύνολο 28.600 κρουσμάτων, το 99% των οποίων εντοπίστηκε στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών, που σύμφωνα ακόμη και με τον ΠΟΥ, είναι μικρότερος από τον πραγματικό, είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των θανάτων που καταγράφηκε σε όλες τις προηγούμενες επιδημίες Έμπολα.

Η δεύτερη πιο σοβαρή επιδημία Έμπολα, η δέκατη που καταγράφηκε στη ΛΔ Κονγκό, ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Επισήμως η ασθένεια εξαλείφθηκε τον Ιούνιο του 2020, αφού καταγράφηκαν 3.481 κρούσματα και 2.299 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η ενδέκατη επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων σε σύνολο 130 κρουσμάτων στην επαρχία του Ισημερινού, στα νοτιοδυτικά. Επισήμως εξαλείφθηκε στις 18 Νοεμβρίου.

Όμως η Κινσάσα ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου μια νέα “επανεμφάνιση” της ασθένειας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο ΠΟΥ έστειλε ομάδα επιδημιολόγων και προετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού. Στις 10 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΛΔ Κονγκό κατέγραψαν δύο θανάτους από το νέο κύμα της επιδημίας Έμπολα στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή