Εμβόλιο που θα μας προστατεύει προληπτικά από μελλοντικούς κορονοϊούς, δημιούργησαν επιστήμονες

Το νέο εμβόλιο σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική προς την «προληπτική εμβολιολογία».
Ajpek Orsi via Getty Images

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών που δεν είναι ακόμη γνωστές.

Προς το παρόν, η ανακάλυψή τους έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ενώ θεωρείται πως σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα εμβόλια σχεδιάζονται και ετοιμάζονται πριν εμφανιστεί ένας δυνητικά πανδημικός ιός, αναφέρει ο Guardian.

Το εμβόλιο κατασκευάζεται με την προσάρτηση αβλαβών πρωτεϊνών από διαφορετικούς κορονοϊούς σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια που στη συνέχεια εγχέονται για να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού για να καταπολεμήσουν τους ιούς σε περίπτωση που εισβάλουν - αν και όποτε αυτό συμβεί.

Επειδή το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που μοιράζονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊού, η προστασία που προκαλεί είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών στην ίδια οικογένεια.

«Δείξαμε ότι ένα σχετικά απλό εμβόλιο μπορεί ακόμα να παρέχει μια ευρεία απόκριση σε μια σειρά διαφορετικών ιών», δήλωσε ο Rory Hills, πτυχιούχος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και πρώτος συγγραφέας της έκθεσης. «Μας φέρνει ένα βήμα μπροστά προς τον στόχο μας να δημιουργήσουμε εμβόλια πριν καν ξεκινήσει μια πανδημία».

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μια ευρεία ανοσολογική απόκριση στους κορονοϊούς, συμπεριλαμβανομένου του Sars-Cov-1, του παθογόνου που προκάλεσε το ξέσπασμα του Sars το 2003, παρόλο που πρωτεΐνες από αυτόν τον ιό δεν προστέθηκαν στα νανοσωματίδια του εμβολίου.

Λεπτομέρειες της εργασίας, που αποτελεί συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, δημοσιεύονται στο Nature Nanotechnology.

Επειδή το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει πρωτεΐνες που μοιράζονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊού, η προστασία που προκαλεί είναι εξαιρετικά ευρεία, καθιστώντας το αποτελεσματικό έναντι γνωστών και άγνωστων ιών της ίδιας οικογένειας.

Το εμβόλιο κατά των κορονοϊών μπορεί να κατασκευαστεί σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις για μικροβιακή ζύμωση, είπε ο Rory Hills, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές εργάζονταν με βιομηχανικούς εταίρους για να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Τα νανοσωματίδια και οι ιικές πρωτεΐνες μπορούν να παρασκευαστούν σε διαφορετικούς χρόνους σε διαφορετικά μέρη και να αναμειχθούν μεταξύ τους και να παραχθεί το εμβόλιο.

Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές δεν διαθέτουν διαδικασίες για προληπτικό εμβολιασμό και οι ερευνητές λένε ότι αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς.

Εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους, μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό κατά της covid-19, με το πρόσθετο όφελος να προστατεύει από άλλους κορονοϊούς.

Πιθανότερο είναι ότι οι χώρες θα διατηρούν αποθέματα του εμβολίου και άλλων που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν ξεχωριστά παθογόνα, μόλις κατασκευαστούν και εγκριθούν.

«Σε περίπτωση που ένας κορονοϊός ή άλλο παθογόνο εμφανιστεί και μας απειλήσει, θα είχαμε έτοιμα προϋπάρχοντα αποθέματα εμβολίου και ένα σαφές σχέδιο για γρήγορη άυξηση της παραγωγής, εάν χρειαστεί», είπε ο Χιλς.

Ο καθηγητής Mark Howarth, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι επιστήμονες έκαναν εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού εμβολίου Covid κατά την τελευταία πανδημία, αλλά ο κόσμος βίωσε ακόμα και έτσι, μια τεράστια κρίση με τεράστιο αριθμό θανάτων.

Πρέπει να βρούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα από αυτό στο μέλλον και ένα ισχυρό στοιχείο αυτού αρχίζει να χτίζεται με τα προληπτικά εμβόλια».

Δημοφιλή