Ένα εκατομμύριο Captagon - «χάπια τζιχαντιστών» - στον Πειραιά

Τελικός προορισμός τους ήταν το Ντουμπάι.
ΕΛ.ΑΣ

Συνολικά 1.000.000 ναρκωτικά χάπια Captagon, τα περίφημα «χάπια των τζιχαντιστών», κατασχέθηκαν από την Αστυνομία και το Λιμενικό στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Τέτοιου είδους χάπια χρησιμοποιούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να αυξάνουν την αντοχή τους στον πόλεμο.

Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι συνεργάστηκαν με Τούρκους συναδέλφους τους που είχαν και την αρχική πληροφορία. Τα χάπια προορίζονταν, μέσω παραπλανητικών θαλασσίων οδών, για χώρες της Μέσης Ανατολής. Τελικός προορισμός τους εκτιμάται ότι ήταν το Ντουμπάι.

Το παράνομο φορτίο είχε ξεκινήσει την 15-12-2018, με εταιρεία διεθνών μεταφορών, από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία και ενδιάμεσο σταθμό το Λιμάνι του Πειραιά.

ΕΛ.ΑΣ

Το συγκεκριμένο container εντοπίσθηκε στην περιοχή του Ικονίου Περάματος και ελέγχθηκε με τη συνδρομή κατά περίπτωση του Λ.Σ, των Τελωνειακών Αρχών και του ΣΔΟΕ.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν κατανεμημένες σε 24- παλέτες, 544 ράβδοι μολύβδου, εντός των οποίων βρισκόταν κρυμμένη μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών (captagon). Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το 1/3 των ράβδων και έχει κατασχεθεί ποσότητα 1.000.000 δισκίων περίπου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τις ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και προέκυψε η δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευματοκιβωτίου με μεταφορική εταιρεία από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά.

Ακολούθησε αναλυτική διασταύρωση στοιχείων και κατόπιν εξακριβώσεων εντοπίστηκε το εμπορευματοκιβώτιο, πριν αυτό μεταφορτωθεί και αναχωρήσει, στον τελωνειακό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο Περάματος, όπου ελέγχθηκε με τη συνδρομή των Τελωνειακών Αρχών του Σ.Δ.Ο.Ε και του Λιμενικού Σώματος.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν συνολικά (544) ράβδοι μολύβδου, μέσα στους οποίους αποκρύπτονταν τα συνθετικά ναρκωτικά.

ΕΛ.ΑΣ

Πρόκειται για κατασκευές ειδικής χρήσεως οι οποίες χρησιμοποιούνται με σκοπό την απόκρυψη των ναρκωτικών, καθώς η χημική σύσταση του μολύβδου προκαλεί δυσχέρειες στον εντοπισμό τους μέσω συσκευών ηλεκτρονικής απεικόνισης (X-RAYS), ενώ παράλληλα φέρει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στη διάνοιξή του. Επιπλέον η νομιμότητα του φορτίου από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για τον περαιτέρω έλεγχο αυτού.

Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί περίπου 1 εκ. δισκία του συνθετικού ναρκωτικού Captagon, στο 1/3 των μολύβδινων ράβδων που έχουν διανοιχθεί, καθώς η διαδικασία διάνοιξής τους συνεχίζεται σε ειδικό μηχανουργικό χώρο.

Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται, σε συνεργασία με Αρχές της Τουρκίας και της Κροατίας.

Δημοφιλή