Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών Captagon κατασχέθηκε στον Πειραιά

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών Captagon κατασχέθηκε στον Πειραιά
Costas Baltas / Reuters

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών χαπιών Captagon, που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εντοπίστηκαν σε κοντέινερ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά σε κοινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, του ΣΔΟΕ και τελωνειακών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φορτίο των συγκεκριμένων χαπιών είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από δύο ημέρες από τη Συρία με προορισμό την Κροατία. Τα χάπια ήταν αποθηκευμένα μέσα σε συσκευασίες μολύβδου.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και οι τουρκικές αστυνομικές αρχές, με τις οποίες η ΕΛΑΣ έχει στενή συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών. Το κοντέινερ εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες χτες Κυριακή, στο Τελωνείο Πειραιά, και επειδή δεν εμφανίστηκε κανείς να το παραλάβει, έγινε σήμερα η επιχείρηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ναρκωτικά χάπια, κρυμμένα μέσα σε σωλήνες μολύβδου, για παραπλάνηση των αρχών, αλλά και για να μην εντοπίζονται από τις ακτίνες των ειδικών μηχανημάτων.

Τι είναι

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Captagon ήταν το εμπορικό όνομα ενός τύπου αμφεταμίνης, της φαινετυλλίνης και πωλείτο νόμιμα έως ότου η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ το απαγόρευσε και η ουσία σταμάτησε να πωλείται το 1986.

Ωστόσο, δέκα χρόνια αργότερα ψεύτικα χάπια με το όνομα Captagon, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, παράνομα φυσικά. Τα χάπια αυτά περιείχαν την ουσία φαινετυλλίνη, όμως έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 τα συγκεκριμένα χάπια περιείχαν μόνο αμφεταμίνη. Με λίγα λόγια οι κατασκευαστές κράτησαν το αρχικό όνομα όμως τα χάπια αυτά είχαν μόνο αμφεταμίνη όπως αυτή που πωλείται στους δρόμους του Άμστερνταμ, της Βρετανίας και αλλού.

Δημοφιλή