Εισβολή «ορδής» από μέδουσες στην Αυστραλία: Έχουν τσιμπήσει χιλιάδες κολυμβητές

Εισβολή «ορδής» από μέδουσες στην Αυστραλία: Έχουν τσιμπήσει χιλιάδες κολυμβητές
ullstein bild via Getty Images

Μέδουσες «εισέβαλαν» σε τεράστιους αριθμούς σε παραλίες στο Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας, τσιμπώντας χιλιάδες ανθρώπους και οδηγώντας σε κλείσιμο ακρογιαλιών δημοφιλών σε κολυμβητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για το είδος που είναι γνωστό ως bluebottle jellyfish («πορτογαλική καραβέλα»), και το Surf Life Saving Queensland ανέφερε πως 2.600 άτομα χρειάστηκαν βοήθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σημειώνεται πως τα τσιμπήματα αυτού του πλάσματος είναι επώδυνα, αν και κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνα για τη ζωή.

Οι «ορδές» των μεδουσών εξωθήθηκαν προς τις παραλίες εξαιτίας ισχυρών ανέμων, και μέσα στην περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 13.000 τσιμπήματα- τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα στη Gold Coast και τη Sunshine Coast.

ullstein bild via Getty Images

Η «πορτογαλική καραβέλα» συναντάται συχνά στις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας κατά το καλοκαίρι, ωστόσο εκπρόσωπος του SLSQ έκανε λόγο για πραγματική «επιδημία», και τοπικά ΜΜΕ μιλούν για «εισβολή».

Η Λίζα Άν Γκέρσγουϊν, ειδική σε θέματα μεδουσών των Australian Marine Stinger Advisory Services, είπε πως ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο οι συγκεντρώσεις σε τόσο μεγάλους αριθμούς. Όπως σημείωσε, ένας «πραγματικά περίεργος συνδυασμός» ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών έφερε τις μέδουσες και άλλα είδη πιο κοντά στις ακτές.

Το είδος κανονικά συναντάται σε πιο βαθιά νερά, ωστόσο έχει ένα «ιστίο» στη ράχη του που το βοηθά να μετακινείται με σχετική ευκολία.

Δημοφιλή