ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/07/2020 18:30 EEST

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Καθοριστική, ως προς την εξέλιξη της πολυετούς υπόθεσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, της εξυγίανσης του κορυφαίου ναυπηγείου της χώρας, θα είναι η αυριανή ημέρα.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων θα γίνει συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου, με τον μεγαλομέτοχο των Ναυπηγείων Νίκο Ταβουλάρη και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, προκειμένου να «δοθούν τα χέρια», για την αλλαγή σελίδας στα Ναυπηγεία.

Σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Νίκου Παπαθανάση, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και του προέδρου της ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά στους εργαζόμενους, ως προς την πορεία του εγχειρήματος, το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι εμπλέκονται χρέη προς τράπεζες, δεδουλευμένα προς εργαζόμενους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως, δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθεί επενδυτής, σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε, συνοπτικά, ότι πέραν της αυριανής, καθοριστικής συνάντησης, στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος (due diligence) της DFC, του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που θα επενδύσει μέσω της ΟΝΕΧ, και που ήδη έχει αναλάβει τα Ναυπηγεία Σύρου. Οι Αμερικανοί, θεωρούν στρατηγικής σημασίας τα Ναυπηγεία και την Ελευσίνα, στα σχέδια. Παράλληλα, ενημερώνεται από το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως», κάτι που αναμένεται να γίνει. Συμφωνία υπάρχει και με τις τράπεζες, ως προς τα χρέη. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η διαδικασία του δικαστηρίου, όπως έγινε και με τα Ναυπηγεία της Σύρου, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι το τέλος της υπόθεσης, θα ανανεωθεί η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, που πληρώνει για τις τορπιλάκατους που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία και μέσω των χρημάτων αυτών, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μισθού τους.

Στο ίδιο, θετικό μήκος κύματος, για την έκβαση της υπόθεσης, ήταν και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Ναυπηγεία Ελευσίνας