Ενας άστεγος διανοούμενος γίνεται viral στο κινεζικό ίντερνετ

Τα βίντεό του έχουν εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα Sina Weibo, το αντίστοιχο Youtube της Κίνας.

O Σεν Γουέι (Shen Wei) ζει στους δρόμους της Σαγκάης για περισσότερα από δέκα χρόνια. Πριν από χρόνια, εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος σε γραφείο ελέγχου της πρωτεύουσας, ενώ το 2002 του έκαναν έξωση από το διαμέρισμα που έμενε.

Ωστόσο, πρόσφατα βίντεο που τον δείχνουν να παραθέτει αποσπάσματα από τον Κομφούκιο και να συζητά τα πλεονεκτήματα των τεσσάρων διδαχών του Liao Fan του 16ου αιώνα, φαίνεται να έχουν συναρπάσει τους ανθρώπους όχι μόνο λόγω των συνθηκών διαβίωσής του, αλλά και για την αφοσίωσή του στη λογοτεχνία.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι ένας υπάλληλος με το ονοματεπώνυμο Σεν Γουέι είχε πάρει αναρρωτική άδεια για 26 χρόνια λόγω ασθένειας, ενώ συνεχίζει να λαμβάνει ακόμη κάποιες απολαβές.

Τα βίντεό του έχουν εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα Sina Weibo, το αντίστοιχο Youtube της Κίνας. Σε αυτά φαίνεται να περιβάλλεται από πλήθος ανθρώπων που περιμένουν διακαώς να τον ακούσουν. Πολλοί εξ αυτών με τα κινητά στο χέρι για να βιντεοσκοπήσουν τις ρήσεις του. «Δεν θέλω να είμαι διάσημος, μου αρέσει η ζωή μου», απάντησε ο Σεν σε δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν αν του αρέσει όλος αυτός ο ντόρος γύρω από το όνομά του τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα χάσταγκ με το όνομά του είναι επίσης χιλιάδες και οι χρήστες του Weibo συζητούν πληροφορίες για τη ζωή του ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν εγκαταλείφθηκε από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. «Είναι ντροπή της Σαγκάης ότι δεν τον έχει φροντίσει», αναφέρει ένας χρήστης.

Ο Σεν εξηγεί ότι μεγάλωσε σε σκληρό περιβάλλον. Για να μπορεί να μελετήσει πλέιον, συλλέγει σκουπίδια και τα πουλά για να αγοράσει βιβλία.

Το να αγαπάς το περιβάλλον και να ζεις μια απλή ζωή είναι ένας τεράστιος οδηγός για τον Shen και είναι κάτι που ελπίζει ότι θα υιοθετήσουν άλλοι.

«Εδώ και τόσες πολλές μέρες, η αρχή που ακολουθώ είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να σπαταλούν αδυσώπητα», λέει, σύμφωνα με το ECNS.

Πηγή: BBC