Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Νεβάδα, Αριζόνα κρίνουν τον έλεγχο στην Γερουσία αλλιώς αποφασίζει η Τζώρζια τον Δεκέμβρη

Εάν Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι δεν κερδίσουν και τις δύο πολιτείες -που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες- όλα θα κριθούν στις επαναληπτικές της Τζώρτζια 6 Δεκεμβρίου.
HuffPost US/Decision Desk HQ
HuffPost US/Decision Desk HQ
HuffPost US/Decision Desk HQ

Όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μη καταμετρημένες ψήφοι των ενδιάμεσων εκλογών αναμένεται να κρίνουν ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αν νικήσουν και στις δύο πολιτείες. Αν ωστόσο κερδίσουν από μία πολιτεία - όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- οι επαναληπτικές εκλογές της 6η Δεκεμβρίου στη Τζώρτζια θα είναι τελικά αυτές που θα κρίνουν τη νίκη ενός εκ των δύο κομμάτων.

Τα δε αποτέλεσμα στην Αριζόνα και τη Νεβάδα ίσως να μην είναι ξεκάθαρα παρά μετά από αρκετές μέρες, καθώς αξιωματούχοι και στις δύο πολιτείες εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα διαρκέσει ως την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν το προβάδισμα με 49 έδρες και οι Δημοκρατικοί συγκεντρώνουν 48.

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι σταδιακά πλησιάζουν στην εξασφάλιση των 218 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να ασκούν βέτο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα ενδέχεται να αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την υπερψήφιση σημαντικών θεμάτων, όπως την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διασφαλίσει τουλάχιστον 210 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί έχουν συγκεντρώσει 194.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του σώματος, στην περίπτωση που το κόμμα του αποκτήσει την πλειοψηφία, κάτι που είχε χαρακτηρίσει “αναπόφευκτο” την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του να κερδίσουν τελικά οι Δημοκρατικοί. “Είναι ακόμα ζωντανές”, είπε αναφερόμενος στις ελπίδες του κόμματός του.

Πηγή: Reuters, ΗuffPost US

Δημοφιλή