Εννιά χρόνια φυλάκιση στον Αλεξέι Ναβάλνι, αντίπαλο του Πούτιν

Για κατηγορίες απάτης.
Stringer . via Reuters

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη τον Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, σε εννιά χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες απάτης, σε μια απόφαση που θα κρατήσει τον πιο επιφανή αντίπαλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μακριά από την ενεργή πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ναβάλνι, που βρέθηκε επίσης ένοχος για ασέβεια προς το δικαστήριο, εκτίει ήδη ποινή δυόμισι ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβιάσεις περιοριστικών όρων σε σχέση με κατηγορίες για τις οποίες ο ίδιος λέει ότι ήταν «φουσκωμένες» έτσι ώστε να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Ο Ναβάλνι, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε επίσης πρόστιμο 1,2 εκατ. ρούβλια, απέρριψε την τελευταία αυτή ποινική δίωξη σε βάρος του ως πολιτικά υποκινούμενη και δήλωσε αθώος.

Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης».

Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση κεφαλαίων για το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία, και για προσβολή ενός δικαστή σε προηγούμενη δίκη.

via Associated Press

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Πούτιν για την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα