Εννιά μαθήματα μακροζωίας από την Οκινάουα της Ιαπωνίας

Απλά, χρήσιμα, πολύτιμα κι απολύτως λογικά.
.
KYODO Kyodo / Reuters
.

΄Οσοι ζουν εκεί είναι γνωστοί ανά τον κόσμο για τη μακροζωΐα τους. Ιδού εννιά απλά μαθήματα ζωής που μπορούμε να πάρουμε από τους κατοίκους του νησιού Οκινάουα της Ιαπωνίας - γιατί περί αυτού ο λόγος - για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη (κι ίσως και μεγαλύτερη):

1. Μειώστε το αίσθημα του χάσματος ηλικίας

«Είσαι τόσο όσο δείχνεις», είναι μια φράση που στο νησί αυτό την λαμβάνουν υπ′ όψιν πολύ σοβαρά. Οι φιλίες δεν έχουν ηλικιακά σύνορα κι οι ηλικιωμένοι δεν μοιάζουν εξαντλημένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ετήσιο Φεστιβάλ Tanadui. Κατά τη διάρκειά του, τέσσερις ντόπιοι ετών 77 προσκαλούνται επί σκηνής για να τιμηθούν, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι νεώτεροι για να χορέψουν τον Χορό της Τύχης Yuhiki. Η τελετή είναι σχεδιασμένη για να φέρει πολλές διαφορετικές γενιές μαζί.

2. Δώστε στον εγκέφαλό σας ευκαιρία για προπόνηση

Πολλοί από τους κατοίκους της Οκινάουα έχουν περάσει το μέσο όρο της ηλικίας που ισχύει για πολλές χώρες της Ευρώπης. Στην ηλικία της συνταξιοδότησης, οι κάτοικοι του νησιού, έχουν την ευκαιρία να κάνουν ασχολίες που δεν είχαν τη δυνατότητα στο παρελθόν, όπως κόψιμο ξυλείας ή κεραμική. Εχουν πολλές ευκαιρίες να ακολουθήσουν το δρόμο που θέλουν ως χόμπι σ′ αυτή την ηλικία.

3. Αγκαλιάστε τους υδατάνθρακες

Πράγματι, μια δίατα πλούσια σε υδατάνθρακες πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι του νησιού Οκινάουα λέγεται ότι ζουν πάνω από τα 100. Και μπορεί σε πολλά μέρτη της Ασίας οι υδατάνθρακες να ισοδυναμούν με ρύζι, στην Ιαπωνία, όμως, καταναλώνεται επίσης ιδιαίτερα πολύ η γλυκιά πατάτα που έχει εισαχθεί εκεί ήδη από τον 17ο αιώνα μέσω του εμπορίου με την Κίνα

4. Κοινωνικότητα, ένα μεγάλο μυστικό

Οι πλειοψηφία των κατοίκων της Οκινάουα κάνουν δουλειές σωματικά απαιτητικές, κάτι που τους αναγκάζει να παραμένουν ενεργοί. Ζουν, ωστόσο, σε ιδιαίτερα συνδεδεμένες μεταξύ τους κοινότητες και δημιουργούν στενά κοινωνικά δίκτυα. Κάπως έτσι κατορθώνουν να περιορίζουν το επαγγελματικό στρες.

5. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι το φαγητό σας

Σας αρέσει το ψάρι κι οι πατάτες σας να είναι ελαφριά αρωματισμένα; Στην Οκινάουα, πάντως, λέγεται ότι μπορεί να βρει κανείς το πιο υγιεινό αλάτι κι αυτό γιατί περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες. Εκεί μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι παράγεται σε ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα - η παραγωγή του είναι κάτι το οποίο γίνεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα κι επαγγελματισμό.

6. Αγκαλιάστε τη βιταμίνη D

Οι κάτοικοι της Οκινάουα είναι λάτρεις του ήλιου. Στο νησί, όπου, λόγου χάρην ευδοκιμεί η μπανάκα και το μάνγκο, υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Κι οι ντόπιοι την απολαμβάνουν.

7. Μην το παρακάνετε (με το φαγητό)

Μιλάμε κυρίως όσον αφορά στο φαγητό. Εδώ ισύει το «τρώγε μέχρις ότου νιώσεις ότι έχεις χορτάσει κατά το 80%». Εξ′ ου και πολύ δύσκολα θα συναντήσει κανείς παχύσαρκο ντόπιο.

8. 100, ο μαγικός αριθμός

Δεν είναι σπάνιο οι κάτοικοι αυτού του νησιού της Ιαπωνίας να φθάσουν ως τα 100 τους χρόνια. Πολλοί ερευνητές επισκέπτονται το νησί για να ανακαλύψουν το μυστικό μακροζωΐας τους κι αν έχει να κάνει κυρίως με την διατροφή, τον τρόπο ζωής ή την κοινωνικότητα των δομών.

9. Φυτέψτε ένα πεύκο

Αυτό, λοιπόν, είναι μια κίνηση που μπορεί να μας συνδέσει με όλη τη θετική εικόνα, απλούστατα διότι στην Ιαπωνία τα πεύκα συνδέονται με την μακροζωΐα. Τα πεύκα έχουν ζωή συνήθως μεταξύ 100 και 200 έτη και πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Και στο κάτω - κάτω γιατί να μην αντικαταστήσει ένα Χριστουγεννιάτικο έλατο;

ΠΗΓΗ: HuffPost UK