Εντονη δυσφορία της Αγκυρας μετά το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον για τους S-400

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Sergei Bobylev via Getty Images

Τη δυσφορία της για το αμερικανικό τελεσίγραφο που της δόθηκε στις αρχές Ιουνίου αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400 γνωστοποίησε η Αγκυρα στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Στην απαντητική επιστολή της, η Αγκυρα «επέμεινε και πάλι στη δυσφορία της για την προσέγγιση αυτή καθώς και για τη διατύπωση του τελεσιγράφου, που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Η γνωστή άποψή μας διαβιβάσθηκε λεπτομερώς», πρόσθεσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, είχε απευθύνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες στον Τούρκο ομόλογό του μια επιστολή που έδινε στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ματαιώσει την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, που η Αγκυρα θέλει επίσης να αποκτήσει.

Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Τουρκία δεν έχει ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, οι τούρκοι πιλότοι, που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35, θα απελαθούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό προσωπικό της διεθνούς κοινοπραξίας που κατασκευάζει το F-35 θα αντικατασταθεί και τα συμβόλαια υπεργολαβιών, που έχουν κατακυρωθεί σε τουρκικές επιχειρήσεις για την κατασκευή του F-35, θα ακυρωθούν την ίδια ημερομηνία.

Στην επιστολή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως επέμεινε «στη σημασία που έχει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση» και να «διατηρήσουμε έναν διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία φιλία».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή