ΗΠΑ: 33 συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον

Καθώς ακυρώνεται η ακρόαση του δημάρχου της Ουάσινγκτον στο Κογκρέσο
via Associated Press

Η αστυνομία διέλυσε μια φιλοπαλαιστινιακή κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον νωρίς το πρωί της Τετάρτης και συνέλαβε διαδηλωτές, λίγες ώρες μετά την πορεία δεκάδων ατόμων προς το σπίτι του προέδρου της σχολής, την στιγμή που αξιωματούχοι της αμερικανικής πρωτεύουσας ετοιμάζονταν να εμφανιστούν στο Κογκρέσο για τον χειρισμό της διαμαρτυρίας.

Η δήμαρχος της Περιφέρειας της Κολούμπια Μιούριελ Μπάουζερ και η αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Πάμελα Σμιθ κλήθηκαν να καταθέσουν το απόγευμα της Τετάρτης στην υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής, αλλά η ακρόαση ακυρώθηκε μετά τις συλλήψεις.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί σε αντιπαραθέσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στην Ευρώπη. Ορισμένα κολέγια πάταξαν τις διαδηλώσεις αμέσως. Άλλα τις ανέχθηκαν. Ορισμένα έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και να καλούν την αστυνομία λόγω ανησυχιών για διαταραχές στη ζωή και την ασφάλεια των πανεπιστημίων.

via Associated Press

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν στη διάλυση των διαδηλωτών στο Τζορτζ Ουάσινγκτον επειδή «υπήρξε σταδιακή κλιμάκωση της αστάθειας της διαμαρτυρίας». Aνέφερε ότι έγιναν 33 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων για επίθεση εναντίον αστυνομικού και παράνομη είσοδο. Οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού έξω από τον καταυλισμό εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές της αστυνομίας και να εισέλθουν.

Το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει για πιθανές αποβολές φοιτητών που συμμετείχαν στη συνέχιση του καταυλισμού στην Πανεπιστημιούπολη. Οι διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Ράφα» πραγματοποίησαν επίσης πορεία προς το σπίτι της προέδρου του σχολείου Έλεν Γκράνμπεργκ το βράδυ της Τρίτης.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ενώ το πανεπιστήμιο έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα δικαιώματα των φοιτητών στην ελεύθερη έκφραση, ο καταυλισμός είχε εξελιχθεί σε παράνομη δραστηριότητα, με τους συμμετέχοντες να παραβιάζουν άμεσα πολλαπλές πολιτικές του πανεπιστημίου και κανονισμούς της πόλης».

Από τις 18 Απριλίου, λίγο πάνω από 2.600 άτομα έχουν συλληφθεί σε 50 πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε ρεπορτάζ του AP και σε δηλώσεις πανεπιστημίων και υπηρεσιών επιβολής του νόμου, μετά την έναρξη αυτού του τελευταίου αντιπολεμικού κινήματος από μια διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ένας καταυλισμός φιλοπαλαιστινιακής σκηνής εκκαθαρίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο την Τρίτη, αφού οι διοικητικοί υπάλληλοι που αρχικά είχαν υιοθετήσει μια ανεκτική προσέγγιση δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τα όρια, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για τουλάχιστον οκτώ ημέρες μέχρι που οι διοικητικοί υπάλληλοι τους προειδοποίησαν την Παρασκευή να φύγουν ή να αντιμετωπίσουν την απομάκρυνση.

Άλλα πανεπιστήμια αφήνουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και να οργανώνουν τους καταυλισμούς τους όπως αυτοί θεωρούν σκόπιμο.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Wesleyan, μιας σχολής ελευθέρων τεχνών στο Κονέκτικατ, επαίνεσε τη διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη, η οποία περιλαμβάνει έναν καταυλισμό με σκηνές υπέρ των Παλαιστινίων, ως πράξη πολιτικής έκφρασης. Ο καταυλισμός εκεί έχει αυξηθεί από περίπου 20 σκηνές πριν από μια εβδομάδα σε περισσότερες από 100.

«Ο σκοπός των διαδηλωτών είναι σημαντικός - το να τραβήξουν την προσοχή στη δολοφονία αθώων ανθρώπων», έγραψε την Πέμπτη ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Μάικλ Ροθ στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Και συνεχίζουμε να τους δίνουμε χώρο για να το κάνουν, εφόσον ο χώρος αυτός δεν διαταράσσει τις λειτουργίες της πανεπιστημιούπολης».

Η πρόεδρος του Rhode Island School of Design, Κρίσταλ Ουίλιαμς, πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες με τους διαδηλωτές συζητώντας τα αιτήματά τους, αφού οι φοιτητές άρχισαν να καταλαμβάνουν ένα κτίριο τη Δευτέρα.

Την Τρίτη η σχολή ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τα μαθήματα από το κτίριο, το οποίο ήταν καλυμμένο με αφίσες που έγραφαν «Free Palestine» και «Let Gaza Live».

Ορισμένα κολέγια δοκίμασαν τακτικές από κατευνασμό μέχρι απειλές για πειθαρχικά μέτρα για να ανοίξουν το δρόμο για τις τελετές αποφοίτησης.

Και η αστυνομία επενέβη το βράδυ της Τρίτης για να διαλύσει έναν καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Βίντεο από τη σκηνή στο Άμχερστ έδειξε μια πολύωρη επιχείρηση, καθώς δεκάδες αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ γκρέμιζαν συστηματικά σκηνές και έθεταν υπό κράτηση διαδηλωτές. Η επιχείρηση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Δημοφιλή