Εκκένωση και συλλήψεις στο UCLA: Διάλυση των φιλοπαλαιστινιακών φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ

Επέμβαση της αστυνομίας με εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών σε αμερικανικά πανεπιστήμια μετά την εξάπλωση των διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
via Associated Press

Η αστυνομία άρχισε να διαλύει τη Μ.Πέμπτη έναν καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε κάνει τη Μ.Τετάρτη σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σημειώθηκαν προσαγωγές.

Σήμερα πριν από την αυγή, οι δυνάμεις της τάξης, με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, έλαβαν θέση απέναντι από τους φοιτητές που έφεραν ομπρέλες ή λευκά κράνη σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα.

via Associated Press

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Pro-Palestinian demonstrators are detained on the UCLA campus Thursday, May 2, 2024, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)
Pro-Palestinian demonstrators are detained on the UCLA campus Thursday, May 2, 2024, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)
via Associated Press

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη στην πανεπιστημιούπολη όταν αντιδιαδηλωτές, πολλοί από αυτούς με καλυμμένα τα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να στήσουν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα γύρω από καταυλισμό. Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνέχεια με ξύλα και λοστούς ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.

via Associated Press

Ο πρόεδρος του UCLA Τζιν Ντ. Μπλοκ είχε προειδοποιήσει πριν από τη βία για την παρουσία ανθρώπων που δεν ανήκαν στην πανεπιστημιούπολη. Τα επεισόδια «προκάλεσαν, ιδιαίτερα στους Εβραίους φοιτητές μας, βαθιά ανησυχία και φόβο», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, φιλοπαλαιστίνιοι και φιλοϊσραηλινοί ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από πολλούς διαδηλωτές που είχαν έρθει απέξω, είχαν έρθει στα χέρια, με συμπλοκές και βρισιές.

Διαλυμένοι καταυλισμοί

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία επενέβη την Τετάρτη προκειμένου να εκκενώσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών και, σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, προσήγαγε τουλάχιστον 17 άτομα για «εγκληματική εισβολή».

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προσαγάγει την ίδια ημέρα πολλά άτομα στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης και διέλυσαν έναν καταυλισμό που είχε στηθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, ανέφεραν αξιωματούχοι.

via Associated Press

Την Τετάρτη επίσης, περίπου 300 άτομα προσήχθησαν στη Νέα Υόρκη σε δύο πανεπιστημιακά κτίρια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αστυνομικοί είχαν απομακρύνει διά της βίας διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν οχυρωθεί σε ένα κτήριο του περίφημου Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μανχάταν, επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας.

via Associated Press

Μπάιντεν: «Πρέπει να επικρατήσει η τάξη»

Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

via Associated Press

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία, συνέχισε, τονίζοντας ότι υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική. Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή