ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2020 11:07 EEST

ΗΠΑ: Εθνικιστική ομάδα δήλωνε «Antifa» και καλούσε σε βία τους πολίτες μέσω Twitter

Παραφωνίες και παραπληροφόρηση στο Twitter καθ'όλη τη διάρκεια των επεισοδίων.

BRYAN R. SMITH via Getty Images

Η εθνικιστική ομάδα Identity Evropa φαίνεται πως βρισκόταν πίσω από μια αντιφασιστική οργάνωση στο Twitter, με σκοπό να αμαυρώσει το κίνημα με ρητορική μίσους και κάλεσμα σε βία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο εν λόγω λογαριασμός παραβίασε την πολιτική χειραγώγησης και ανεπιθύμητων μηνυμάτων της πλατφόρμας. Το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό μετά από ένα tweet που υποκίνησε βία.

Καθώς οι διαμαρτυρίες γίνονταν σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ την Κυριακή το βράδυ, ο νέος λογαριασμός @ANTIFA_US έγραψε στο Twitter, «Απόψε το βράδυ, σύντροφοι λέμε γ*** την πόλη, μετακομίζουμε στις κατοικημένες περιοχές και με λευκές κουκούλες παίρνουμε ό,τι μας ανήκει». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter έχει λάβει μέτρα εναντίον ψεύτικων λογαριασμών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο. 

Φυσικά, σε μια περίόδο χάους στις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν ταραχές και την Δευτέρα σε 140 πόλεις, η παραφωνία στο Twitter δεν θα μπορούσε να είναι μόνο αυτή. 

Δύο hashtags που έγιναν δημοφιλείς παγκοσμίως στο Twitter ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι υπήρχε μπλακάουτ στην Ουάσιγκτον τη νύχτα. Και οι δύο φάνηκαν να υπονοούν ότι οι διαδηλωτές έχουν φιμωθεί κατά κάποιο τρόπο, ίσως από μια μυστική διακοπή του διαδικτύου.

Το Twitter ανέφερε ότι ανέστειλε αρκετές εκατοντάδες λογαριασμούς και διερευνά τη ιογενή εξάπλωση του hashtag, το οποίο ανέφερε ότι ενισχύθηκε από ”εκατοντάδες ανεπιθύμητους λογαριασμούς”.

Η NetBlocks , μια μη κερδοσκοπική ομάδα που παρακολουθεί την πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως, δεν βρήκε καμία ένδειξη για μαζική διακοπή του Διαδικτύου στην περιοχή της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις τελευταίες 48 ώρες.

Ορισμένοι λογαριασμοί δεν είχαν καθόλου ακόλουθους, ενώ άλλα tweets δημοσιεύτηκαν από χρήστες που ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιαστεί.

«Αναλαμβάνουμε δράση για τυχόν συντονισμένες προσπάθειες να διαταράξουμε τη δημόσια συζήτηση σχετικά με αυτό το γεγονός», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία μερικές φορές καταργεί hashtag που παραβιάζουν τους κανόνες της εταιρείας.

Ο στόχος του hashtag φαίνεται να είναι να σπείρει σύγχυση και φόβο κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής περιόδου.

Σημειώνεται, ότι παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί και στην αρχή της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, με μηνύματα που ισχυρίζονται ότι ο θεσμός του στρατιωτικού νόμου θα είναι το επόμενο που θα συμβεί. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν αργότερα ότι τα κείμενα ενισχύθηκαν από Κινέζους πράκτορες παραπληροφόρησης για να εξαπλωθεί πανικός.

Και όσο η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τεταμένη σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, παρόμοια περιστατικά στο διαδίκτυο είναι δεδομένο πως δεν θα παραλείπονται. 

 

Πηγή: NBC News