ΗΠΑ: Καθολική απαγόρευση ορισμένων γεύσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των εθισμένων εφήβων.
danchooalex via Getty Images

Οι ΗΠΑ ανακοίνωση την απαγόρευση ορισμένων γεύσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων σε όλη τη χώρα, λόγω ανησυχιών για άτμισμα μεταξύ εφήβων.

Η απαγόρευση ισχύει για τη μέντα και τις γεύσεις φρούτων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουν για βάση φιαλίδιο.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιτρέπουν τη μινθόλη και τις γεύσεις καπνού καθώς και τα αρώματα φρούτων που βγαίνουν με άλλους τρόπους.

Η απόφαση αυτή εξεταζόταν για περισσότερο από ένα χρόνο, με πολλές πολιτείες να λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.

Η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι μεταξύ των δεκάδων χωρών που έχουν ανακοινώσει σαρωτικές απαγορεύσεις. Αλλοι, όπως η Κίνα, ανακοίνωσαν περιορισμούς.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στους ενήλικες μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες για την αυξανόμενη εξάρτηση από το νέο προϊόν μεταξύ των εφήβων.

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άτμισμα, λένε οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το οξικό άλας της Βιταμίνης Ε, το οποίο μερικές φορές προστίθεται στα προϊόντα ατμίσματος μαριχουάνας, έχει παίξει ρόλο σε αυτά τα περιστατικά.

Η Juul, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, έχει ήδη αποσύρει τις αρωματισμένες κάψουλές της από την αγορά, αλλά η απαγόρευση αυτή υποχρεώνει και τους ανταγωνιστές να προβούν σε ανάλογη κίνηση εντός 30 ημερών.

Οι υπερασπιστές των αυστηρότερων κανόνων τονίζουν πως οι έφηβοι θα στραφούν στη μινθόλη εάν καταργηθούν οι άλλες επιλογές.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα κιαι κατά των ηλεκτρονικών τσιγάρων με μέντα και με άρωμα καπνού, αν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων διαπιστώσει ότι η χρήση τους στους εφήβους αυξάνεται.

Οι ΗΠΑ επίσης πρόσφατα αύξησαν το κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά προϊόντων καπνού στα 21 έτη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διέπονται επίσης από αυτόν τον κανονισμό.

Πηγή: BBC