ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2020 13:37 EET | Updated 02/01/2020 13:38 EET

Ακέφαλο σώμα βρέθηκε σε σπήλαιο - 40 χρόνια μετά αναγνωρίστηκε ως ο δολοφόνος που δραπέτευσε από την φυλακή το 1916

Δολοφόνησε την γυναίκα του και χρησιμοποίησε ψευδώνυμα για να γλυτώσει από τις αρχές. Αλλά ποιος σκότωσε τον ίδιο;

Associated Press

Ένα ακέφαλο σώμα βρέθηκε σε σπήλαιο στο Αϊντάχο και μετά από 40 χρόνια αναγνωρίστηκε ότι ανήκει σε φυγόδικο που σκότωσε την γυναίκα του με τσεκούρι και απέδρασε από την φυλακή το 1916.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα The Guardian, ο σερίφης Μπαρτ Μέι δήλωσε την Τρίτη ότι η ανεξιχνίαστη υπόθεση παραμένει ανοιχτή καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα ποιός σκότωσε τον φυγόδικο, Τζόζεφ Χένρι Λάβλες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με ένα συγγενή του που βρίσκεται ακόμα εν ζωή, τον 87χρονο πλέον εγγονό του.

Το μυστήριο ξεκίνησε το 1979

Μια οικογένεια βρήκε στο σπήλαιο Μπάφαλο ένα σώμα τυλιγμένο σε λινάτσα και θαμμένο σε έναν ρηχό τάφο. Κάποια χρόνια αργότερα, το 1991, ένα κορίτσι ανακάλυψε ένα κομμένο χέρι στο ίδιο σπήλαιο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης έναν βραχίονα και δύο πόδια κοντά στο σημείο που βρέθηκε το σώμα, επίσης τυλιγμένα σε λινάτσα.

Φοιτητές του πανεπιστημίου του Αϊντάχο που σπουδάζουν ανθρωπολογία αλλά και στελέχη, εργάστηκαν για την υπόθεση. Εμπειρογνώμονες από το  Smithsonian Institution αλλά και το FBI προσλήφθηκαν για να βοηθήσουν. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν άλλα μέλη σώματος.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν το χρώμα της τρίχας του άνδρα σε κοκκινωπή και ότι ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής που μάλλον πέθανε στην ηλικία των 40. Πιθανότατα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σώμα του βρισκόταν στην σπηλιά από 6 μήνες μέχρι και 10 χρόνια.

Δεν κατάφεραν ωστόσο να να βρουν τι ήταν αυτό που σκότωσε τον άνδρα ή ποιος. Ήταν ξεκάθαρο πάντως πως το σώμα του διαμελίστηκε από διάφορα αιχμηρά αντικείμενα.

Η Λι Μπινγχαμ Ρέντγκρεϊβ, που εργάζεται στο DNA Doe Project, ανέλυσε το DNA που πήραν από το σώμα για να δημιουργήσει ένα «γενεαλογικό δέντρο» το οποίο έδειξε πως οι μακρινοί συγγενείς του άνδρα είχαν έρθει στην Γιούτα με την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και ο παππούς του πιθανότατα ήταν πολυγαμικός και είχε 4 γυναίκες. 

«Είχαμε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα κάτι που ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο σενάριο. Έναν έναν βγάλαμε από την μέση ορισμένους υποψηφίους και επιστρέψαμε πίσω στον ύποπτό μας».

Όπως αναφέρεται στο The Guardian, χρησιμοποίησαν διάφορα άρθρα, ταφόπλακες και άλλα αρχεία για να αναλύσουν τους υποψήφιους και κατέληξαν σε έναν: στον Τζόζεφ Χένρι Λάβλες. Κάποιες πληροφορίες για την ζωή του δεν έβγαζαν νόημα.

Για παράδειγμα, η ταφόπλακά του ήταν ένα απλό κενοτάφιο. Ένας άδειος τάφος με το όνομα του νεκρού, αλλά χωρίς την σορό του. Επιπλέον, η δεύτερη γυναίκα του Λάβλες, Άγκνες Οκτάβια Κάλντγουελ Λάβλες, δολοφονήθηκε στις 5 Μαΐου 1916 από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Γουόλτ Κερνς, σύμφωνα με ειδησεογραφικά άρθρα και μια αφίσα που είχε τυπωθεί από τις αρχές εκείνης της εποχής.

Αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι πως σύμφωνα με ένα άλλο ειδησεογραφικό άρθρο σχετικά με την κηδεία της Άγκνες, ένα από τα παιδιά της είχε δηλώσει πως ο πατέρας του ήταν στην φυλακή για τον φόνο της μητέρας του και όχι ο Γουόλτ Κερνς. Το παιδί ανέφερε επίσης πως ο πατέρας του θα αποδράσει σύντομα από την φυλακή, καθώς ποτέ δεν μένει για πολύ καιρό.

Την αλήθεια αποκάλυψε η ομάδα της DNA Doe Project

Ο Τζόζεφ Χένρι Λάβλες γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1870 στην περιοχή Γιούτα από οικογένεια Μορμόνων. Παντρεύτηκε δύο φορές με την πρώτη του γυναίκα την Χάριετ Τζέιν Σάβατζ να χωρίζει επειδή την «εγκατέλειψε», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα του Σαλτ Λέικ Σίτι.

Ο Λαβλες χρησιμοποίησε διάφορα ψευδώνυμα με το ένα από αυτά να είναι το Γουόλτ Κερνς και ήταν γνωστός για την απόδρασή του από την φυλακή χρησιμοποιώντας μια λεπίδα που έκρυβε στο παπούτσι του για να πριονίσει τα κάγκελα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως πέθανε λίγο καιρό αργότερα, μετά την απόδρασή του από την φυλακή του Σέιντ Άντονι στις 18 Μαΐου 1916.

Οι απόγονοι του φυγόδικου δεν γνώριζαν το οδυνηρό παρελθόν του προγόνου τους οπότε δεν υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες για το ποιός θα τον ήθελε νεκρό.

Ωστόσο, η αστυνομία αφήνει την υπόθεση ανοιχτή και ίσως στο μέλλον βρεθούν περισσότερα στοιχεία.

πηγή: theguardian

Sponsored Post