ΗΠΑ: Οι γερουσιαστές κατέληξαν σε δικομματική συμφωνία για την ασφάλεια των όπλων

Eαν θεσπιστεί σε νόμο, η συμφωνία θα είναι η πρώτη ομοσπονδιακή αναθεώρηση της ασφάλειας των όπλων εδώ και δεκαετίες.
LOADINGERROR LOADING

Δικομματική επιτροπή γερουσιαστών στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή μια συμφωνία για το προσχέδιο ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, με μερικούς περιορισμούς στην απόκτηση πυροβόλων όπλων και την ενίσχυση στις προσπάθειες για τη βελτίωση των προγραμμάτων σχολικής ασφάλειας και ψυχικής υγείας.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε μια λογική, δικομματική πρόταση για την προστασία των παιδιών της Αμερικής, την ασφάλεια των σχολείων μας και τη μείωση της απειλής βίας σε ολόκληρη τη χώρα μας. Οι οικογένειες φοβούνται και είναι καθήκον μας να ενωθούμε και να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στις κοινότητές τους», ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της την Κυριακή. «Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και να θέσουμε σε νόμο την πρότασή μας».

Η επιτροπή αριθμεί 10 Δημοκρατικούς και 10 Ρεπουμπλικάνους. Ο αριθμός τους υποδηλώνει ότι η συμφωνία είναι σε θέση να ξεπεράσει ένα αδιέξοδο πολλών ετών στο Κογκρέσο πάνω στο επίμαχο ζήτημα. Ωστόσο, το προσχέδιο της είναι μια συμφωνία επί της αρχής και πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο.

«Προφανώς, δεν κάνει όλα όσα πιστεύω ότι χρειάζονται, αλλά αντανακλά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση την Κυριακή, προτρέποντας την ψήφισή του.

Η πρόταση απέχει πολύ από τα πιο σκληρά βήματα που επιδίωκαν εδώ και καιρό ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλοί Δημοκρατικοί.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, ενισχυμένους ελέγχους ιστορικού για άτομα κάτω των 21 ετών, νόμους για την «προειδοποιητικά σημάδια» και μέτρα σχολικής ασφάλειας. Θα βάλει τέλος επίσης στο λεγόμενο «παραθυράκι του/της συντροφου», εμποδίζοντας ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για κακοποίηση κατά του/της συντρόφου τους να αγοράσουν όπλα.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ευρύτερους περιορισμούς που επιδιώκουν οι υποστηρικτές του ελέγχου της οπλοκατοχής, όπως απαγορεύσεις όπλων επίθεσης, αύξηση της ηλικίας για αγορά ημιαυτόματων τουφεκιών στα 21, κανόνες ασφαλούς αποθήκευσης στα σπίτια ή απαιτούμενους ελέγχους ιστορικού σχετικά με τις πωλήσεις στο Διαδίκτυο και σε εκθέσεις όπλων.

Οι κατηγορούμενοι ένοπλοι για τους πρόσφατους μαζικούς πυροβολισμούς στο Ουβάλντε του Τέξας και στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης είναι 18χρονοι που αγόρασαν νόμιμα τα ημιαυτόματα όπλα τους.

«Η σημερινή ανακοίνωση ενός δικομματικού πλαισίου ασφάλειας για τα όπλα είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τον τερματισμό της επίμονης αδράνειας στην επιδημία βίας με όπλα. ... Μόλις οριστικοποιηθεί το κείμενο αυτής της συμφωνίας, θα βάλω αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ σε δήλωση του την Κυριακή.

Η είδηση της συμφωνίας έρχεται μετά από διαδηλώσεις σε πανεθνικό επίπεδο που ζητούν δράση για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον, Ντι Σι, το Σαββατοκύριακο.

Ο Ντέιβιντ Χογκ, ένας επιζών από τον πυροβολισμό του 2018 στο γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, καλωσόρισε τα νέα την Κυριακή.

Δημοφιλή