Νέα Υόρκη: 10 νεκροί από επίθεση ενόπλου στο Μπάφαλο

Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».
Εξω από το σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο
Εξω από το σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο
via Associated Press

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε μακελειό σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το Σάββατο. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».

Η αστυνομία συνέλαβε τον Πέιτον Γκέντρον, έναν 18χρονο λευκό άνδρα, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο και άνοιξε πυρ έξω και μέσα στο σουπερμάρκετ Tops Friendly Market. Το κατάστημα βρίσκεται σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, περίπου 3 μίλια βόρεια του κέντρου του Μπάφαλο.

Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα το Σάββατο, ο σερίφης της κομητείας Έρι Τζον Γκαρσία χαρακτήρισε τον πυροβολισμό έγκλημα μίσους. «Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα από κάποιον εκτός της κοινότητάς μας, που μπήκε στην κοινότητά μας και προσπάθησε να μας προκαλέσει αυτό το κακό».

Έντεκα από τα 13 άτομα που πυροβολήθηκαν είναι μαύροι και δύο λευκοί. Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου, η Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ χαρακτήρισε τον δράστη «ρατσιστή που έχει εμπλακεί σε μια τρομοκρατική ενέργεια, και ως εκ τούτου θα διωχθεί».

«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κοινότητα, και πονάμε όλοι μαζί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο, Μπάιρον Μπράουν, σε συνέντευξη Τύπου. «Το βάθος του πόνου που νιώθουν οι οικογένειες και που νιώθουμε όλοι μας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί καν να εξηγηθεί».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ύποπτος έκανε ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών στο Twitch.

Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά ο Επίτροπος της αστυνομίας του Μπάφαλο Τζόζεφ Γκράμαγκλια είπε το Σάββατο ότι ένα από τα θύματα ήταν ένας «αγαπημένος» συνταξιούχος αστυνομικός του Μπάφαλο που εργαζόταν ως φύλακας στο κατάστημα. Ο Γκράμαγκλια είπε ότι ο φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε όταν αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο, χτυπώντας τον ένοπλο μία φορά στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του.

Popular in the Community