ΗΠΑ: Συνεχίζει να πέφτει η δημοτικότητα Μπάιντεν δύο εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ενισχύεται το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 8 Νοεμβρίου, αν όχι όλου του Κογκρέσου με επικράτηση και στην Γερουσία.
Jonathan Ernst via Reuters

Δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υποχώρησε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 39% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η χαμηλή δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν ενισχύει το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων την 8η Νοεμβρίου, αν όχι όλου του Κογκρέσου (εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας). Ακόμη όμως και με τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να προβάλουν σθεναρά εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η θητεία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει σημαδευτεί από τις πληγές που άφησε στην οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Φέτος η δημοτικότητά του υποχώρησε μέχρι και στο 36%, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχείρησε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους γύρω από τη δέσμευση των Δημοκρατικών για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση, το οποίο περιορίστηκε δραστικά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου - πριν από περίπου 4 μήνες - η οποία ανέτρεψε την ετυμηγορία ορόσημο στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».

Όμως, ένας στους τρεις ερωτηθέντες στη νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ένας στους 10 επεσήμανε την εγκληματικότητα. Μόλις ένας στους 20 υπέδειξε το ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 447 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 369 δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή