ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/01/2021 13:18 EET | Updated 14/01/2021 15:01 EET

Επεισοδιακά φοιτητικά συλλαλητήρια ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Εντάσεις και χημικά σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Eurokinissi

Από επεισόδια, εντάσεις και χημικά σημαδεύτηκαν τα συλλαλητήρια φοιτητών ενάντια στην αστυνομία των Πανεπιστημίων και στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με κεντρικό σύνθημα «Εξω από τις σχολές μας η αστυνομία» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Ενταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας ρίψη χημικών. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Κοραή και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια όπου και διαλύθηκαν.

Οι φοιτητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ζητούν και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους και το περιβάλλον φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές στο κάλεσμα τους.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

 

Ενταση και στη Θεσσαλονίκη

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέλη φοιτητικών συλλόγων που προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επιχείρησαν να κάνουν πορεία, κατέβηκαν στο οδόστρωμα της οδού Εγνατία και αποτράπηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο σημείο.

Προς στιγμήν επικράτησε ένταση, με τους αστυνομικούς να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών και τους φοιτητές να παραμένουν στο πλακόστρωτο.

Η κυκλοφορία στην οδό Εγνατία, στο ρεύμα προς δυτικά, διακόπηκε προσωρινά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Thesstoday.gr)

Sponsored Box