ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2021 08:52 EEST

Υπερ της κατάπαυσης του πυρός δήλωσε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών γερουσιαστών ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, της Παλαιστινιακής στρατιωτικής ομάδας στην Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ”επανέλαβε την απόλυτη υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις ρουκετών” και ”ενθάρρυνε το Ισραήλ να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την προστασία αθώων αμάχων.”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησαν, επίσης, ”την πρόοδο των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα.”

Κατά την διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιν Πσάκι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ”εντατικές, ήρεμες συζητήσεις με τους ηγέτες της περιοχής” θα βοηθήσουν στον τερματισμό του χάους, που συνεχίζεται επί μία βδομάδα κι έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων και δέκα Ισραηλινών.

Η Πσάκι απάντησε στην κριτική για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αρνείται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, λέγοντας: ”Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στην διπλωματία που χρειάζεται να κρατήσουμε αυτές τις συζητήσεις σιωπηλές.” Πρόσθεσε δε ότι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ο τερματισμός της βίας της περασμένης εβδομάδας.

Η δημόσια έκκληση για κατάπαυση του πυρός - την οποία ζητά επειγόντως η πλειοψηφία των Δημοκρατικών γερουσιαστών - δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική όσο μία συζήτηση στο παρασκήνιο, δήλωσε η Πσάκι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει 60 τηλεφωνήματα την περασμένη εβδομάδα, ”με ανώτερους ηγέτες στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή.”

Παρά τον αρχικό δισταγμό του Μπάιντεν να καλέσει επισήμως τις Ισραηλινές δυνάμεις και την Χαμάς να θέσουν τέλος στην βία, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, ”για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και η περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης.”

Μετά την συνέντευξη Τύπου της Πσάκι, κατά την οποία απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την Γάζα, ο επικεφαλής της πλειψοηφίας στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, συντάχθηκε με την έκκληση του Σώματος για κατάπαυση του πυρός.

″Συμφωνώ απολύτως με την ανακοίνωση των γερουσιαστών Κρις Μέρφι και Τοντ Γιάνγκ” δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Ν. Υόρκη, που είναι ανέκαθεν υποστηρικτής της Ισραηλινής κυβέρνησης. ”Θέλω να δω σύντομα κατάπαυση του πυρός και να πενθήσω για τις απώλειες.”

Ο Γενικός Γραμματάς του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, ζήτησε κι αυτός κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι οι συγκρούσεις μπορούν να οδηγήσουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ”σε ένα σπιράλ βίας με ολέθριες συνέπειες, τόσο για τις δύο κοινότητες, όσο και για όλη την περιοχή.” Πολλές χώρες επειχείρησαν να δρομολογήσουν έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι μπλόκαραν την προσπάθεια.

Οταν η Πσάκι ρωτήθηκε αν η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ ήταν δυσανάλογη - όπως έχουν τονίσει αξιωματούχοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα - η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε διακριτικά, προσέχοντας η δήλωσή της να μην δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Σε κάποιο σημείο μίλησε στους δημοσιογράφους για ”τον φόβο που βλέπει κανείς στα μάτια των Ισραηλινών”. Οταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον οι βίαιες επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα είναι ένδειξη ότι ο Νετανιάχου γίνεται ακόμα πιο ακραίος, η Πσάκι απάντησε ότι ”δεν είναι ο ρόλος μας να κάνουμε εκτιμήσεις και αναλύσεις της πολιτικής στο Ισραηλινό έδαφος.”

Παρ′ όλα αυτά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και βασικός παράγων για να γίνει αυτό, είναι ο τερματισμός της παρούσας βίας.

″Θα χρειαστούν ενέργειες και από το Ισραήλ και από την Χαμάς για να σταματήσει η βία” δήλωσε.