ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/01/2020 17:37 EET | Updated 16/01/2020 17:38 EET

ΥΠΕΞ σε Αγκυρα: «Το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου δεν χωρά καμία αμφισβήτηση»

Απάντηση στις νέες προκλητικές αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε απάντηση των νέων προκλήσεων της Αγκυρας αναφορικά με τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσγλου, σε συνέντευξή που παραχώρησε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ισχυρίστηκε πως «υπάρχουν νησιά (στο Αιγαίο) που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948»

Αυτός, πρόσθεσε, «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση όπως στα Καρντακ (Ιμια)».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Sponsored Post