Επιφυλάξεις Κρατών - Μελών για την ευρωπαϊκή προοπτική πΓΔΜ και Αλβανίας

Επιφυλάξεις Κρατών - Μελών για την ευρωπαϊκή προοπτική πΓΔΜ και Αλβανίας
JOHN THYS via Getty Images

Η Γαλλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αλβανία και η πΓΔΜ ελπίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν το πράσινο φώς κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση αυτή στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

«Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη-μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στη συνέχεια, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την «εντυπωσιακή»» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Επίσης, μίλησε για τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία, όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, προχωράει με ενθαρρυντικά βήματα.

«Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την ΕΕ να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει» κατέληξε η κ. Μογκερίνι.

Όμως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

Άλλοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι βασική ανησυχία του Μακρόν είναι το μεταναστευτικό.

«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ένα έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Η άποψή τους είναι ότι δεν πληρούνται οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Δύο ακόμη Ευρωπαίοι διπλωμάτες και δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βασικότερη ανησυχία του Μακρόν είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Ο Μακρόν πιστεύει η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις ευρωεκλογές του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και οι τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την εντατικοποίηση των ενταξιακών συζητήσεων με χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο ακόμη και η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δεν είναι πιθανό να ενταχθούν στην ΕΕ πριν το 2025 το νωρίτερο.

Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ για γεωπολιτικούς λόγους και για να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

«Η Γαλλία θα πρέπει να δει τη στρατηγική διάσταση της προσέγγισης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», σχολίασε γερμανική πηγή.

Κοτζιάς: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τον λόγο της για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο euractiv απήυθυνε «έκκληση προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες (πΓΔΜ και Αλβανία) -εμείς πρώτοι τα θέσαμε- αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία monitoring και screening».

«Θεωρώ ότι υπάρχουν κράτη σημαντικά που έχουν μια διαφορά: το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη με διεύρυνση, ή εμβάθυνση. Επίσης, για την πορεία προς τις ευρωεκλογές, αν θα δώσουμε αφορμές και θα διευκολύνουμε τον λαϊκισμό, ή όχι. Κατά τη γνώμη μας- από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα- φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Λέω στους συναδέλφους μου ότι μπορούν να είναι όσο πιο αυστηροί θέλουν. Αλλά δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, εάν ξεκινήσει η διαδικασία για μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή. Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μη φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της».

Δημοφιλή