ΤΟ BLOG
04/05/2019 14:43 EEST | Updated 04/05/2019 15:06 EEST

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας

Προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει τις προσεχείς κρίσιμες από πολλές απόψεις εβδομάδες

ASSOCIATED PRESS

Ένας νεκρός παλαιστίνιος στη Γάζα και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της ισραηλινής απάντησης, του πυροβολικού και της αεροπορίας,  έπειτα από το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς την ισραηλινή πλευρά. Ειδικότερα, περισσότερες από 90 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί, από το πρωί του Σαββάτου, από τη Γάζα προς τους ισραηλινούς οικισμούς της μεθορίου, ως επίσης και βορειότερα - προς τις πόλεις Ασκελόν, Ασντόντ και Κιριάτ Μαλαχί. Ο στρατός απέκλεισε οδικούς άξονες που οδηγούν προς την μεθόριο και ελήφθησαν μέτρα πολιτικής προστασίας (άνοιγμα καταφυγίων, ακύρωση ποδοσφαιρικών αγώνων στο Άσκελον και στο Ασντόντ). Επίσης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχουν καταρριφθεί δεκάδες ρουκέτες από το αντιπυραυλικό σύστημα ”Σιδηρούς Θόλος”.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα την έντασης που άρχισε να διαφαίνεται ήδη από την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι στις παρασκηνιακές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς με την διαμεσολάβηση της Αιγύπτου δεν σημειώνεται πρόοδος. Στη συνέχεια, η Χαμάς ενθάρρυνε διαδηλώσεις πολιτών στην μεθόριο Γάζας-Ισραήλ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, χθες πυροβολήθηκε από παλαιστίνιο διαδηλωτή ένας ισραηλινός αξιωματικός τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο πόδι. Κατόπιν, οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή από την Παρασκευή το απόγευμα, αντεπιτέθηκαν και όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, χθες σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινά πυρά τέσσερις παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Αυτή είναι η ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στην σημερινή ένταση που δείχνει να βρίσκεται μόνο σε αρχικό στάδιο.

Η ερχόμενη εβδομάδα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθότι στις 8/5 είναι η Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων Ισραηλινών Στρατιωτών και Πολιτών και την αμέσως επομένη (9/5) γιορτάζεται η Ημέρα της Ισραηλινής Ανεξαρτησίας. 

Από την άλλη πλευρά, την Κυριακή (5/5) αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου, ο οποίος κάθε χρόνο εντείνει την αγωνιστική ρητορική της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Παράλληλα, όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον (ο πρώτος ημιτελικός θα γίνει στις 14/5, ο δεύτερος στις 16/5 και ο τελικός στις 18/5) και οι καλλιτεχνικές αποστολές έχουν ήδη φτάσει στο Ισραήλ για τις τελευταίες πρόβες.
Πέραν αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ θα ανακοινωθεί με το πέρας του μήνα του Ραμαζανίου - δηλαδή στις αρχές Ιουνίου.

Όλη αυτή η ακολουθία γεγονότων, ημερομηνιών και συμβολισμών δεν προλέγουν κάτι καλό. Εκτιμάται ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση και τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την επικοινωνιακή δύναμη που θα μπορέσει να αποκτήσει, ενώ τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ θα βρίσκονται στραμμένα στο Τελ Αβίβ επ′ ευκαιρία του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον. 

Επίσης, η ένταση που διαφαίνεται θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά, που πρόκειται να ανακοινώσει το ειρηνευτικό της σχέδιο και το οποίο ήδη έχει προκαλέσει επικρίσεις από πλευράς Παλαιστινίων - τόσο εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, όσο και εκ μέρους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ωθεί την Χαμάς στο κλίμα έντασης που εξυφαίνεται, είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διοικητικός της μηχανισμός - και τα οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει μέσω των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το Ισραήλ κυβερνάται ακόμα από υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να συνεχίζονται. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ισραηλινός διοικητικός μηχανισμός έχει μελετήσει σενάρια έντασης, ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο διάστημα που διανύουμε με όλες τις συγκυρίες που αναφέρθηκαν ανωτέρω - σίγουρα η διαχείριση της κατάστασης στην πράξη διαφέρει από την θεωρία. Και η αλήθεια είναι πως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το αίσθημα αμηχανίας που διαφαίνεται από ισραηλινής πλευράς - όχι τόσο για το πώς θα αντιμετωπισθεί η ένταση τις επόμενες ώρες, αλλά κυρίως, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

 

Sponsored Post