Επιστρέφει στα 2 ευρώ το λίτρο η βενζίνη - Νέο ράλι στα 90 δολάρια για το πετρέλαιο

Αναλυτές φοβούνται μια «έκκρηξη» του πολέμου στη Μέση Ανατολή και εμπλοκή του Ιράν.
.
.
Eurokinissi

Στα ύψη επιστρέφει και πάλι η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, καθώς στην Αττική η τιμή της φτάνει και το 1,918 ευρώ το λίτρο ενώ σε 8 περιοχές της χώρας έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 90 δολάρια το βαρέλι εξηγεί την επιστροφή στις πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων, ενώ σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, πάνω από τα 2 ευρώ είναι σήμερα η βενζίνη στις:

  • Κυκλάδες: 2,164 ευρώ/λίτρο
  • Δωδεκάνησα: 2,101 ευρώ/λίτρο
  • Ευρυτανία: 2,030 ευρώ/λίτρο
  • Κεφαλονιά: 2,024 ευρώ/λίτρο
  • Λευκάδα: 2,014 ευρώ/λίτρο
  • Ρέθυμνο: 2,006 ευρώ/λίτρο
  • Λέσβος: 2,005 ευρώ/λίτρο
  • Φωκίδα: 2,004 ευρώ/λίτρο

Φόβοι για «έκκρηξη» του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με τους Financial Times, στην παγκόσμια αγορά οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent σημειώνουν άνοδο σήμερα στα 90,69 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023, με τους εμπόρους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο στη Γάζα μετά από μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 της Wall Street έκλεισε με πτώση 1,2%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 1,4%.

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή οδηγεί την έκκρηξη στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Steve Englander, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Standard Chartered στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών στα 83 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, εξαιτίας της ζήτηση πετρελαίου που αυξάνεται συνήθως όταν ο ηγέτης του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία περιορίζει την προσφορά.

Ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην ελβετική τράπεζα UBS, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η τελευταία αύξηση των τιμών οφείλεται στις ανανεωμένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία όπως η καλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση και η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου έχουν επίσης βοηθήσει».

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων. Έρχεται μάλιστα μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Αμερικανικής Fed, Jay Powell, δήλωσε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν καθυστερήσει περαιτέρω η μείωση των επιτοκίων από τις βασικές κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Giovanni Staunovo .

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία στον Λευκό Οίκο.

Η Ουάσιγκτον μάλιστα προειδοποίησε πρόσφατα την Ουκρανία να ακυρώσει τις απεργίες στα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου καθώς υπάρχεικίνδυνος να τροφοδοτήσει ένα ανεξέλεγκτο ράλι της τιμής του πετρελαίου

Δημοφιλή