ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2019 09:20 EEST

Επιστροφή του αμερικανικού «Star Wars» με επιθέσεις σε Ρωσία και Κίνα βλέπει η Μόσχα

Φουντώνει ο «διαστημικός» πόλεμος.

Igor Zhuravlov via Getty Images

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να σχεδιάζουν προληπτική επίθεση στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και της Κίνας, εκτιμούν αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, οι οποίοι «βλέπουν» αναβίωση του προγράμματος «Star Wars» της δεκαετίας του 1980 πίσω από την συνεχώς αυξανόμενη «πυραυλική άμυνα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η ανάλυση των «πιθανών ενεργειών» της Ουάσινγκτον δείχνει ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν να επιτύχουν στρατηγική υπεροχή μέσω του λεγόμενου δόγματος «υποκλοπής», δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίκιρ. Σύμφωνα με ένα τέτοιο σχέδιο, οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να καταστρέψουν τη «συντριπτική πλειοψηφία» των πυραύλων των αντιπάλων τους.

«Οι προθέσεις της Ουάσινγκτον να δημιουργήσουν ένα διαστημικό στρώμα αντιπυραυλικών συστημάτων για να χτυπήσουν βαλλιστικούς πυραύλους σε πρώιμα στάδια πτήσης τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Βασικά, είναι η αναβίωση της ιδέας των Star Wars, της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος προκαλεί φόβους ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αποπιεραθεί ένα προληπτικό χτύπημα στους αντιπάλους της - όπως η Ρωσία και η Κίνα - δήλωσε ο Πόννικιρ. Βασικά, εγείρει τις ίδιες ανησυχίες όπως η αμερικανική «αντιπυραυλική άμυνα» στην Ευρώπη - η Μόσχα υποψιάζεται από καιρό ότι μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί για να συνεχίσει με επιθετικά όπλα αντί για αμυντικούς πυραύλους

Το πρόγραμμα «Star Wars», επίσημα γνωστό ως Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας (SDI), σχεδιάστηκε υπό την ηγεσία του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη δημιουργία «τροχιακών» όπλων, τα οποία θα κατέστρεφαν κάθε εισερχόμενο σοβιετικό πυραύλαιο ενώ ταξιδεύαν στο διάστημα. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα εξαφανίστηκε.

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, δημιούργησε μια δική του διαστημική δύναμη τον περασμένο Ιούνιο. Τα σχέδια φαίνεται να είναι σοβαρά, καθώς η πρόσφατη αναθεώρηση της αμερικανικής πυραυλικής άμυνας (MDR) έχει ήδη παρουσιάσει μια ιδέα για έναν διαστημικό «εντοπιστή» ικανό να καταστρέψει τους πυραύλους στη φάση ώθησης. Παράλληλα, υπάρχει η αποκάλυψη σχεδίου για την ανάπτυξη πρόσθετων πυραύλων εδάφους στην Αλάσκα. 

Πηγή: RT