Επίθεση με drones σε ρωσικά διυλιστήρια κοντά στο Νοβοροσίσκ

Στο ένα προκλήθηκε πυρκαγιά.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
VENIAMIN KONDRATYEV via Reuters

Drones επιτέθηκαν σε δύο διυλιστήρια μόλις 65-80 χλμ ανατολικά των μεγαλύτερων τερματικών εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας την Τετάρτη, προκαλώντας φωτιά στο ένα, χωρίς να υπάρξουν ζημιές στο άλλο, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Οι επιθέσεις με drones βαθιά στη Ρωσία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες με πλήγματα στη Μόσχα, σε αγωγούς πετρελαίου και ακόμα και στο Κρεμλίνο, εν όψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ένα drone έπληξε το διυλιστήριο Αφίπσκι κατά τις 01.00 (GMT) στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας προκαλώντας φωτιά που κατασβέστηκε αργότερα, είπε ο κυβερνήτης Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Το διυλιστήριο αυτό είναι 80 χλμ ανατολικά του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, ενός εκ των πιο σημαντικών «πυλών» εξαγωγής πετρελαίου. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να επεξεργάζονται γύρω στα 6 εκατομμύρια τόνους (44 εκατ. βαρέλια) πετρελαίου κάθε χρόνο.

Το Νοβοροσίσκ, μαζί με το τερματικό CPC (Caspian Pipeline Consortium) φέρνουν περίπου το 1,5% του πετρελαίου της παγκόσμιας αγοράς.

Ένα άλλο drone έπεσε στο διυλιστήριο Ίλσκι, γύρω στα 65 χλμ ανατολικά του Νοβοροσίσκ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιος εξαπέλυσε τα drones μα η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για αυξημένες επιθέσεις κατά στόχων στο έδαφός της- μεταξύ των οποίων και αυτή στη Μόσχα την Τρίτη. Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε έδαφος υπό ρωσικό έλεγχο στην Ουκρανία.