Πού πήγαν τα Bayraktar TB2: Γιατί εξαφανίστηκαν τα τουρκικά drones στην Ουκρανία

Θεωρείται πως τα περισσότερα έχουν καταρριφθεί.
Anton Petrus via Getty Images

Το τουρκικό οπλισμένο drone Bayraktar TB2 αναμφίβολα έχει σημειώσει εμπορική επιτυχία, και σε μεγάλο βαθμό σε αυτό έχει συμβάλει η «διαφήμιση» που του έχει γίνει μέσω της προβολής της χρήσης του σε θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Μεταξύ αυτών είναι και η Ουκρανία, όπου το Bayraktar TB2, στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, είχε προβληθεί ως ένα από τα όπλα- «σωτήρες» απέναντι στη ρωσική εισβολή. Αναφορές και βίντεο με χρήση τους κατά ρωσικών τεθωρακισμένων, σκαφών και άλλων στόχων εμφανίζονταν συχνά, ενώ το τουρκικό drone αποτέλεσε και έμπνευση για ένα τραγούδι.

Πάνω από ένα χρόνο μετά, ωστόσο, τα τουρκικής προέλευσης drones φαίνονται να έχουν εξαφανιστεί: Σύμφωνα έναν ειδικό, στη μεγάλη πλειονότητά τους έχουν εξαφανιστεί και αυτά που απομένουν περιορίζονται σε χρήση για σκοπούς αναγνώρισης.

«Η γενική εκτίμηση για drones σαν το TB2 είναι πως λειτουργούν καλά χωρίς εξελιγμένες αεράμυνες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου απέναντί τους» είπε στο Insider ο Σάμιουελ Μπέντετ, αναλυτής και ειδικός σε θέματα μη επανδρωμένων και ρομποτικών στρατιωτικών συστημάτων στο Center for Naval Analyses. «Ως ένα σχετικά αργό UAV που πετά σε μικρό ύψος μπορεί να καταστεί στόχος για ένα εύρος συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα- το είδαμε αυτό στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

AZIZ KARIMOV via Reuters

Αν και στους πρώτους μήνες του πολέμου η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε πλήγματα από ουκρανικά drones, σύντομα προσαρμόστηκε, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της στον ηλεκτρονικό πόλεμο, και έκτοτε καταφέρνει να πραγματοποιεί παρεμβολές και να καταρρίπτει πολλά ουκρανικά drones. «Όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανασυντάχθηκαν, ήταν σε θέση να καταρρίψουν πολλά TB2» είπε ο Μπέντετ.

Πέρυσι η Ουκρανία είχε πει πως είχε λάβει 50 TB2 από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, μα ως το τέλος του 2022 τα τουρκικής προέλευσης drones είχαν σε μεγάλο βαθμό χαθεί από τα πεδία των μαχών. Ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων αεράμυνας, υποπτέραρχος Αντρέι Ντεμίν, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει πάνω από 100 drones του τύπου τον Απρίλιο.

Η Ουκρανία σήμερα χρησιμοποιεί τα TB2 που έχουν απομείνει κυρίως για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης αντί για επιθέσεις, σύμφωνα με τον Μπέντετ- με τις ουκρανικές δυνάμεις να αξιοποιούν τα οπτικά τους συστήματα και τους αισθητήρες για να καθοδηγούν άλλα drones σε επιθέσεις, με τα ίδια να μένουν εκτός εμβέλειας των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Σημειώνεται πως πρόσφατες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η Ρωσία τα πάει καλά στον «πόλεμο των drones», με τις δυνάμεις της να καταρρίπτουν πάρα πολλά ουκρανικά drones κάθε μήνα. Σύμφωνα με αναφορά του βρετανικού RUSI, ο ηλεκτρονικός πόλεμος αποτελεί κρίσιμο κομμάτι των ρωσικών τακτικών και συμβάλλει πολύ στις πολύ μεγάλες απώλειες των ουκρανικών drones.

Δημοφιλή