«Κανονικά» οι Πανελλαδικές, λέει η κυβέρνηση- Ολοκληρώθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ' Λυκείου

Διακριτό το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών τονίζουν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια» θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, διαβεβαιώνουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή τη νέα κυβερνοεπίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, το πρωί της Τρίτης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με στόχο την παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου.

Επιπλέον, τονίζουν ότι «κανένας μαθητής της Γ′ λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων». Υπογραμμίζουν, δε, ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ είναι «απολύτως διακριτή» από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Όσον αφορά τις απολυτήριες εξετάσεις, παρά το πρόβλημα που προέκυψε και σήμερα, τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι εξετάσεις της Γ′ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες και χαρακτηρίζεται ως η «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό». Οι κακόβουλες επιθέσεις που επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα, είχαν στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στο σύνολό της.

Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία είναι σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «για τις απαραίτητες ενέργειες».

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Ιουνίου είναι η προθεσμία για τους μαθητές της ‘Α και ’Β Λυκείου που δεν εξετάστηκαν λόγω της κυβερνοεπίθεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, Δευτέρα, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος ήταν η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία σε ποσοστό άνω του 90% των λυκείων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λένε πως πρόκειται για επίθεση υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από κάποιον, με το κόστος της για αυτούς που επιτέθηκαν να εκτιμάται πως ανέρχεται σε 200.000 ευρώ μόνο για σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, έκανε λόγο για κυβερνοεπίθεση άνευ προηγουμένου, προσθέτοντας πως οι επιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών είναι οι πιο σημαντικές ιστορικά που έχουν γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό. Όπως τόνισε μάλιστα «προφανώς η επίθεση σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή ενόψει τον εκλογών, επισημαίνοντας ότι σε αυτό, πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί απέναντι». Σημειώνεται πως το συμβάν προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου.

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε το συμβάν. Για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Ως «βόμβα μεγατόνων» χαρακτήρισε την επίθεση των χάκερ ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. «Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος. Υπήρχε ροή προσβασιμότητας, Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην τράπεζα θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες».

«Πυρά» από αντιπολίτευση

Η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δε λύνεται. Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δε φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων». Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε πως «Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ