Σφακιανάκης - Τράπεζα Θεμάτων: Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί

«Μπορούμε να βρούμε από πού ξεκίνησε όλο αυτό εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είπε ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, Πρ. Διεθνούς Ινστ. Κυβερνοασφαλείας, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων.

Όσο για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε όλο αυτό είπε: «Βέβαια μπορούμε να βρούμε εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αξιωματικοί αρμόδιοι να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται» και συνέχισε:

«Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερς βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνορπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Τέλος έκανε έκκληση στο υπουργείο παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.

Στην ερώτησή του αν είχε προηγηθεί άσκηση κυβερνοασφάλειας είπε: «Τεχνικά χαρακτηριστικά επιτρέψτε μου να μην απαντήσω. Φυσικά όμως είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Αλλά ξαναλέω ότι η τεχνολογία είναι ανθρώπινο προϊόν που όσα μέτρα και να πάρεις και όσες δικλείδες ασφαλείας και να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή μπορεί να σε προδώσει ότι υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες, δηλαδή όταν προσπαθεί κάποιος να χτυπήσει το σημείο εκείνο στο οποίο είναι οι δικλείδες ασφαλείας, να παραβιάσει τις δικλείδες ασφαλείας. Για αυτό υπάρχουν συνεχώς και αναβαθμίσεις επί όλων των συστημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή