Επιβεβαιώνει ο Πούτιν θανάτους ρώσων πιλότων κατά την ανταρσία της Wagner

Ανέφερε πως οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στον Πριγκόζιν ή στην συμφωνία που έγινε.
via Associated Press

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά το διάγγελμα του το βράδυ της Δευτέρας, παραδέχθηκε πως κατά την αντιμετώπιση της αποτυχημένης ανταρσίας μισθοφόρων της Wagner τo Σάββατο έχασαν τη ζωή τους πιλότοι της ρωσικής αεροπορίας επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν φέρει στο φως ρώσοι bloggers επί στρατιωτικών θεμάτων που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων και αεροσκάφους από τους στασιαστές.

″Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρώων πιλότων έσωσε τη Ρωσία από τραγικές καταστροφικές συνέπειες”, είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ωστόσο, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων και η Μόσχα δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ούτε πόσοι χειριστές ή/και μέλη πληρωμάτων σκοτώθηκαν.

Πάντως ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας Telegram που παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, ανάμεσά τους το μπλογκ Rybar, που έχει περίπου ένα εκατομμύριο ακολούθους, έκαναν λόγο το Σάββατο για 13 ως 20 αεροπόρους νεκρούς και καταρρίψεις τριών ελικοπτέρων ηλεκτρονικού πολέμου Mi-8 MTPR, ενός αεροσκάφους επιτήρησης Ιλιούσιν Il-18 και δύο επιθετικών ελικοπτέρων, ενός Καμόφ Ka-52 κι ενός Mi-35, μεταξύ άλλων. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο Πούτιν είπε επίσης πως άφησε τη σχεδόν 24ωρη ανταρσία να εξελιχθεί διότι ήθελε να αποφύγει την αιματοχυσία και επέρριψε σε ηγέτες της Wagner την ευθύνη για τους θανάτους.

″Τους είπαν ψέματα”, δήλωσε αναφερόμενος στους μισθοφόρους και επικεφαλής τους, ”τους έσπρωξαν στον θάνατο”, τους ώθησαν ”να πυροβολήσουν τους δικούς τους”.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον επικεφαλής της Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πούτιν ανέφερε πως όσοι μαχητές της εταιρείας μισθοφόρων αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία ή να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή.

″Υπόσχομαι σε όσους από την Βάγκνερ επιθυμούν να πάνε στην Λευκορωσία, ότι θα τηρήσω την υπόσχεση μου”, ανέφερε.

Τόνισε επίσης πως: «Οι δυτικοί ήθελαν τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο».

Σημείωσε δε πως αυτοί που οργάνωσαν τα γεγονότα της 24ης Μαϊου ”θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη”.

″Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας”, πρόσθεσε. ”Οποιεσδήποτε απόπειρες εκβιασμού για την οργάνωση εσωτερικής αναταραχής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Οι οργανωτές της εξέγερσης, έχοντας προδώσει τη χώρα, πρόδωσαν αυτούς που ήταν μαζί τους”.

Όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία που έγινε με τον Πριγκόζιν ώστε να τερματιστεί η ανταρσία ή τους όρους της.

Δημοφιλή