Πριγκόζιν: «Στόχος της ανταρσίας ήταν να σωθεί η Wagner, όχι η ανατροπή της ρωσικής εξουσίας»

Το πρώτο του ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών μετά τα γεγονότα του Σαββάτου.
via Associated Press

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το βράδυ του Σαββάτου και την ανταρσία της μισθοφορικής του οργάνωσης, ο αρχηγός της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό του μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών δήλωσε σήμερα πως η ανταρσία του δεν είχε πρόθεση να αντατρέψει την εξουσία στη χώρα, αλλά να σωθεί η παραστρατιωτική του οργάνωση από το να αποροφηθεί από τον ρωσικό στρατό.

«Ο στόχος της πορείας ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι (Ρώσοι) αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».

Δηλώνει ότι λυπάται που οι άντρες του «αναγκάστηκαν να πλήξουν τη ρωσική αεροπορία» και ότι γύρισαν πίσω «για να αποφύγουν την αιματοχυσία Ρώσων στρατιωτών».

«Ήμασταν σε μια πορεία διαμαρτυρία, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση».

Μιλώντας για τους όρους της συμφωνίας που φέρεται να έγινε προκειμένου να σταματήσει η εξέγερση της Βάγκνερ το Σαββατοκύριακο, ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι η ομάδα ήταν «κατηγορηματικά αντίθετη στην απόφαση να κλείσει η οργάνωση Wagner την 1η Ιουλίου 2023 και να ενσωματωθεί στο υπουργείο Άμυνας».

Οι διοικητές της αρνήθηκαν να δεχτούν το αίτημα να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτει. Ως συνέπεια, ισχυρίζεται ότι περίπου 30 από τους άνδρες του «σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Ο Πριγκόζιν αναφέρει επίσης ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία, δηλώνοντας ότι ο Λουκασένκο «άπλωσε το χέρι του και προσφέρθηκε να βρει τρόπους ώστε η Wagner να συνεχίσει το έργο της νόμιμα» - χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πριγκόζιν δεν αποκάλυψε πού βρισκόταν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μοιράστηκε στο Telegram. Έχει αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, είχε συμφωνήσει να μεταβεί στη Λευκορωσία.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή