Μοναδική μέθοδος βάζει φρένο στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Και ποια τα άμεσα οφέλη από τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Lacramioara Hurgoi / 500px via Getty Images

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ υπόσχεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Από τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, μέχρι ένα πιο υγιές συκώτι. Ωστόσο ορισμένοι, αδυνατούμε να αντισταθούμε από το αλκοόλ. Γι′ αυτό, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη μέθοδο του «Ένα κι Ένα».

Σε τι συνίσταται η εν λόγω μέθοδος

Η εν λόγω τακτική απαιτεί να έχουμε την πλήρη συνείδηση του πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε. Ακολουθούμε τη μέθοδο «Ένα κι Ένα», όταν σε μια κοινωνική εκδήλωση, όπως μια δεξίωση ή ένα πάρτι, εναλλάσσουμε τα αλκοολούχα και τα μη αλκοολούχα ποτά. Δηλαδή, αν πιούμε ένα ποτήρι κρασί, προτού περάσουμε στο επόμενο, πίνουμε πρώτα ένα ποτήρι νερό ή ένα αναψυκτικό χωρίς αλκοόλ.

«Αυτό μας εμποδίζει να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μέσα σε μικρά διαστήματα και μας βοηθά να ελαχιστοποιήσουμε την αφυδάτωση», εξηγεί ο Μάρτιν Πρέστον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην ιδιωτική κλινική αποτοξίνωσης Delamere.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «το αλκοόλ αφυδατώνει τρομερά το σώμα μας, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνοντας τα επίπεδα της ενέργειας μας την επόμενη μέρα».

Κι όμως, το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό προτού προχωρήσουμε από το ένα ποτό στο άλλο, μας βοηθά να παραμένουμε σούπερ ενυδατωμένοι και μας εμποδίζει να πίνουμε πολλά ποτά μαζεμένα.

Πρόκειται για μια μέθοδο που ενισχύει τον αυτοέλεγχο και το μέτρο, ενώ μας θυμίζει πως δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεάζεται διαρκώς από τους γύρω.

Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι η εν λόγω μέθοδος θα μας βοηθήσει μονάχα εφόσον θέλουμε απλώς να περιορίσουμε το αλκοόλ. Εάν ανήκουμε στο φάσμα της εξάρτησης, η διαδικασία της αποτοξίνωσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια των ειδικών.

Τα οφέλη της μεθόδου

1. Βελτιώνει τον κύκλο του ύπνου

Το αλκοόλ, ενώ μας βοηθά να χαλαρώσουμε, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας, λόγω των πονοκεφάλων, της αφυδάτωσης και της αυξημένης ανάγκης να ουρήσουμε.

Όταν απέχουμε ή περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ, η ποιότητα του ύπνου μας βελτιώνεται.

2. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εκτοξεύει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η μείωση ή η οριστική αποχή από το αλκοόλ θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.

3. Περιορίζει το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το αλκοόλ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, καθώς παρεμποδίζει την έκκριση χημικών ουσιών στις οποίες βασίζεται η καλή ψυχική μας υγεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά το ποτό, να βιώνουμε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

4. Βελτιώνεται η όψη του δέρματός μας

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και φολιδωτό δέρμα. Αν περιορίσουμε την κατανάλωση, θα παρατηρήσουμε την όψη του δέρματος μας να βελτιώνεται θεαματικά

5. Αισθανόμαστε γενικά καλύτερα

Το υπερβολικό ποτό, την επόμενη μέρα μας κάνει να αισθανόμαστε νωθροί και άρρωστοι, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Επομένως, πίνοντας λιγότερο θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια και διάθεση για ζωή.