ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2018 10:13 EET

Υπό εξέταση πιθανές αλλαγές στη συμφωνία για Brexit - Tι αναφέρει προσχέδιο 6 σημείων της ΕΕ

Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει όλα τα μέλη.

ASSOCIATED PRESS

Η ΕΕ ”προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις” στη Βρετανία όσον αφορά το ”δίχτυ ασφαλείας” (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε σημερα το Reuters.

Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο της Ευρώπης και αύριο Παρασκευή συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα το Brexit και τις εξελίξεις στο Λονδίνο. 

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων το οποίο προετοιμάζει η ΕΕ για την Τερέζα Μέι ώστε να συμβάλει στο να πείσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός το διαιρεμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα ”αλλάζουν ή αντιβαίνουν” στην συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box