ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2021 13:24 EEST

Υποχρεωτικά κοινό επίθετο για τα παντρεμένα ζευγάρια στην Ιαπωνία

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε προσφυγές κατά του αναχρονιστικού νόμου, κρίνοντας αυτόν ως συνταγματικό.

Shoko Shimabukuro via Getty Images
Happy full of wedding photos taken along the beach in Japan Okinawa Prefecture

Στην έκδοση μιας εξόχως αναχρονιστικής απόφασης που υποχρεώνει τα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν το ίδιο επώνυμο, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας. 

Συγκεκριμένα, απέρριψε την προσφυγή τριών ζευγαριών που ήθελαν να κρατήσουν τα δικά τους επίθετα μετά τον γάμο, κρίνοντας συνταγματικούς τους νόμους που προβλέπουν ότι τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ένα μόνο επώνυμο.

Τα ζευγάρια είχαν υποστηρίξει ότι η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί διακρίσεις, καταδεικνύοντας την αυξανομένη στήριξη της κοινής γνώμης στο να επιτραπεί στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν διαφορετικά επίθετα.

Η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιτραπεί στα ζευγάρια να χρησιμοποιούν διαφορετικά επίθετα αποτέλεσε σοβαρό ζήτημα μεταξύ των πολιτικών αφού ο Γιοσιχίντε Σούγκα αντικατέστησε τον Σίνζο Άμπε ―που θεωρήθηκε ότι είχε πιο συντηρητικές απόψεις για το θέμα― στην πρωθυπουργία της χώρας πέρυσι.

Ενώ κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού τάσσονται υπέρ του να επιτρέπεται σε ζευγάρια να αποφασίζουν ποια ονόματα θα χρησιμοποιούν, η συντηρητική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος LDP αντιτίθεται σε αυτό, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα καταστρέψει την ενότητα της οικογένειας και ότι αντιβαίνει στις παραδόσεις.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ