Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κοινωφελής εργασία αντί για φυλάκιση για ποινές κάτω από 2 έτη

Θα εργάζονται διπλάσιες ώρες από τις ημέρες ποινής - Βραχιολάκι αντί περιοριστικών μέτρων.
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας κοινωφελούς εργασίας, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας κοινωφελούς εργασίας, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Τις λεπτομέρειες για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ώστε οι καταδικασθέντες σε ποινές που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής κοινωφελούς εργασία έναντι φυλάκισης ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η εφαρμογή έχει όφελος. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουνε εργασία και δεν θα έχει κόστος. Έχουμε 1.500 θέσεις εργασίας που προσφέρονται σήμερα, με στόχο τις 5.000. Αυτά τα άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση, ενώ μέχρι σήμερα αναστέλλουν και φεύγουν. Ο ελληνικός λαός θα έχει μόνο όφελος» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και συμπλήρωσε πως «πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίσθημα ατιμωρησίας και πρόταση και επιθυμία μας είναι να υπάρξει μια κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας ανέφερε πως έχουν δείξει ενδιαφέρον 130 φορείς και υπάρχουν 1.520 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο αριθμός των υποθέσεων είναι διαχειρίσιμος, αφού αφορά σε καταδικασθέντες, η πλημμεληματική ποινή των οποίων ούτε αναστέλλεται ούτε εξαγοράζεται.

Όπως αναφέρθηκε με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους νέους Κώδικες, περιλαμβάνονται διατάξεις όπου για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, θα υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων.

Όπως ανέφεραν, κατά την παρουσίαση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει για την υλοποίηση των διατάξεων αυτών για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών (δηλαδή 300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία 600 ωρών.

Τονίστηκε επίσης πως «ο συγκεκριμένος τρόπος έκτισης ποινών μέσω του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, θεωρείται ιδανικός για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μεσαίας κλίμακας, καθώς εξυπηρετεί κοινωνικούς, πολιτιστικούς και επιστημονικούς σκοπούς και η εκτέλεση της ποινής της γίνεται προς όφελος της κοινότητας που υπέστη την εγκληματική προσβολή, καθότι επιδιώκεται να καταδειχθεί, στον μεν δράστη το κοινωνικά επιβλαβές της πράξης του, στη δε κοινωνία, ότι υπάρχει και άλλη λύση για την καταστολή της παραβατικότητας και την επίτευξη του σωφρονιστικού χαρακτήρα της ποινής, πιο αποτελεσματική, από τον εγκλεισμό του δράστη στη φυλακή».

Η δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου για το Νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας κοινωφελούς εργασίας, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας κοινωφελούς εργασίας, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Κοινωφελής εργασία έναντι φυλάκισης: Στην πλατφόρμα εντάσσονται δεκάδες φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) παρέχοντας θέσεις σε 339 κατηγορίες απασχόλησης

Όπως διευκρινίστηκε μέσα από τη λειτουργία πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας θα καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. «Η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους».

Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία και καθημερινά θα εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης.

Επισημάνθηκε παράλληλα πως η έγκριση των υπό ένταξη φορέων με την ταυτόχρονη πιστοποίηση της συνδρομής των προϋποθέσεων του νόμου προς τούτο έχει προβλεφθεί σε υπουργική απόφαση και θα γίνεται από επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών Αθηνών και έχει ως αντικείμενο τη γενικότερη εποπτεία της εύρυθμης λειτουργίας του θεσμού και την τεχνική υποστήριξη και λειτουργική αναβάθμιση της πλατφόρμας.

Πώς θα γίνεται η διασύνδεση φορέων- καταδικασθέντων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μόλις καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση που επιβάλλει κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΚΑ).

Η τελευταία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος, στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα καθώς επίσης τον καλεί, σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια, συντάσσεται σχετική έκθεση (μέσω φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής) που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί, παραγγέλλει προς την ΥΕΚΑ του τόπου παροχής της Κοινωφελούς Εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας τον Φορέα και ορίζοντας τον χρόνο έναρξης της παροχής, εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την παραγγελία.

Μετά την επιλογή του Φορέα παροχής Κοινωφελούς Εργασίας συνάπτεται το Συμφωνητικό παροχής Κοινωφελούς Εργασίας μεταξύ του καταδικασθέντος και του Φορέα, το οποίο συνυπογράφει ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη και η ΥΕΚΑ (του τόπου παροχής Κοινωφελούς Εργασίας), ήτοι ο Επιμελητής Κοινωνικής Αρωγής που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης της σχετικής εργασίας.

Τήρηση παρουσιολογίου και τακτικοί έλεγχοι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της, μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς Εργασίας η ΥΕΚΑ υποβάλει αναφορά ολοκλήρωσης στον Εισαγγελέα του τόπου εκτέλεσης.

Ωστόσο, τονίστηκε ότι σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Πηγή: dikastiko

Δημοφιλή