ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2020 23:24 EET

Υπόθεση Έπσταϊν: Βίντεο από τη φυλακή χάθηκε λόγω «τεχνικού λάθους»

Τι ανέφεραν οι εισαγγελείς.

ASSOCIATED PRESS

Βίντεο από κάμερες παρακολούθησης που απεικόνιζε την πρώτη φερόμενη απόπειρα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν καταστράφηκε κατά λάθος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, Αμερικανοί εισαγγελείς είπαν ότι η φυλακή κατά λάθος κράτησε βίντεο από λάθος κελί.

Ο Έπσταϊν, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εγκλήματα σεξουαλικού χαρακτήρα, αποπειράθηκε για πρώτη φορά να αυτοκτονήσει τον περσινό Ιούλιο και μετά κρεμάστηκε στη φυλακή τον Αύγουστο, ενώ ανέμενε να δικαστεί για ομοσπονδιακές κατηγορίες περί trafficking.

O ίδιος είχε δηλώσει αθώος για την κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών- κάποιων ηλικίας μέχρι και 14 ετών.

Λίγο μετά τον θάνατο του Έπσταϊν τον Αύγουστο δύο από τις κάμερες έξω από το κελί του παρουσίασαν βλάβη και εξετάζονταν από το FBI, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Έπσταϊν είχε βρεθεί ημιλιπόθυμος στο κελί του με τραύματα στον λαιμό στις 25 Ιουλίου. Μετά το περιστατικό αυτό είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για πιθανή απόπειρα αυτοκτονίας.

Εν τέλει μετακινήθηκε σε διαφορετικό κελί, όπου πέθανε στις 10 Αυγούστου. Δύο φρουροί έχουν κατηγορηθεί πως δεν τον έλεγξαν και ότι παραποίησαν τα αρχεία για να φανεί σαν να το είχαν κάνει.

Τα ερωτήματα ήταν πολλά για το βίντεο του Ιουλίου, που αρχικά αναφέρθηκε ως χαμένο και μετά υποστηρίχθηκε ότι είχε εντοπιστεί.

Σε επιστολή από τους εισαγγελείς Τζέισον Σβέργκολντ και Μορίν Κόμεϊ αναφέρεται πως «το υλικό που περιεχόταν στο βίντεο που διατηρήθηκε ήταν της σωστής ημερομηνίας και ώρας, αλλά κατεγράφη σε διαφορετικό τμήμα από αυτό όπου ήταν το Κελί 1», όπως μετέδωσαν ΜΜΕ της Ν. Υόρκης.

«Το βίντεο δεν υπάρχει πλέον στο σύστημα backup και δεν υπάρχει τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2019, λόγω τεχνικών λαθών».

Το αίτημα για το βίντεο έγινε από δικηγόρο του Νίκολας Ταρταλιόνε, πρώην αστυνομικού που μοιραζόταν κελί με τον Έπσταϊν τον Ιούλιο και κατηγορείται για ανθρωποκτονία σε μια άλλη υπόθεση. Ο δικηγόρος υποστήριξε πως το βίντεο θα έδειχνε ότι ο πελάτης του έδρασε «αξιοσημείωτα», πιθανώς βοηθώντας τον Έπσταϊν.

Ο Έπσταϊν, ο οποίος άρχισε την πορεία του ως εκπαιδευτικός πριν περάσει στον χρηματοοικονομικό τομέα, ήταν γνωστός για τον πλούτο και τις διασυνδέσεις του. Συχνά φαινόταν να συναναστρέφεται πλούσιους και ισχυρούς, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Τραμπ και Κλίντον και ο πρίγκιπας Άντριου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Έπσταϊν είχε κατηγορηθεί πως πλήρωνε ανήλικες για σεξουαλικές πράξεις στις επαύλεις του στο Μανχάταν και στη Φλόριντα μεταξύ του 2002 και του 2005. Συνελήφθη στις 6 Ιουλίου. Είχε αποφύγει παρόμοιες κατηγορίες σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία το 2008, δηλώνοντας ένοχος σε μια πιο ελαφριά κατηγορία.