Υπόθεση Πάτση: Παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα – Ψάχνει φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του βουλευτή.
vb
vb
Eurokinissi

Έρευνα στην οικονομική εισαγγελία προκάλεσαν οι εξελίξεις στην υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, που διαγράφηκε από την ΚΟ της Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις για επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του βουλευτή. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι εξεταστεί το εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους αξιόποινων πράξεων, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης, βρέθηκε στη δίνη καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. αλλά και την καταγγελία ότι είχε συνάψει συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις με τα ΕΛΤΑ.

Ο κ. Πάτσης διαγράφηκε από την ΚΟ της ΝΔ καθώς εκλήθη για εξηγήσεις από τη ΝΔ, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές και έτσι αποτελεί παρελθόν από το κυβερνών κόμμα.

Τα πόθεν έσχες και οι εταιρείες

Προφανώς στην Επιτροπή Πόθεν έσχες που τον έλεγξε, υπήρξε ζήτημα παραγματικού ελέγχου, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δηλώσεις πως είναι ιδιοκτήτης 3 εταιριών με έδρα το εξωτερικό (Κύπρο). Εντοπίστηκαν μάλιστα πλημμέλειες στην δήλωση επένδυσης που είχε κάνει. Μετά τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές , το γραφείο του προέδρου της επιτροπή πόθεν έσχες, Αθανάσιου Μπούρα υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία.

Μάλιστα, ο κ. Μπούρας παρουσιάζει τα στοιχεία της υπόθεσης:

-Κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση. Εν ολίγοις η υπόθεση πήγε στο αρχείο!

-Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επισπεύδεται.

«Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά», καταλήγει ο κ. Μπούρας.

«Δεν έκανα τίποτα παράνομο»

Το πρωί της Τετάρτης, ο βουλευτής Γρεβενών μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και κλήθηκε να δώσει τις δικές του απαντήσεις για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων».

Ο κ. Πάτσης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο σχολιάζοντας ότι «αφού είναι νόμιμο, τότε τι συζητάμε;», ενώ για τις offshore ανέφερε ότι «δεν το γνώριζα, δεν είμαι ο Πάπας αλλά είμαι δικηγόρος», ενώ σχολίασε ότι «δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επειδή είμαι βουλευτής.

Για την εταιρεία με έδρα το εξωτερικό που έκανε δουλειά με τα ΕΛΤΑ, σχολίασε ότι ο ίδιος ήταν εκπρόσωπος των ξένων.

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε σαν βουλευτής να αναμειγνύεται με χρήματα που αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο ο ίδιος σχολίασε: «Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί μία τεράστια πολυεθνική δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε ακόμα και σε ένα θέμα που αφορά το Δημόσιο σε ένα θέμα όπως η ενίσχυση των κρατικών κεφαλαίων. Άλλο η γνώμη κάποιου και άλλο αν είναι νόμιμο. Το θέμα της ηθικής μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους. Ας μείνουμε στο νόμιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή