Υπογραφή συμφωνιών της ιταλικής Fincantieri με ελληνικές εταιρείες για νέες κορβέτες

Ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας για υπογραφή μιας σειράς μνημονίων συναντίληψης.
.
.
Fincantieri

Την υπογραφή την Τετάρτη μιας σειράς μνημονίων συναντίληψης (MoU) με «μια σειρά πιθανών νέων προμηθευτών» στο πλαίσιο της διαδικασίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών και την παροχή ολοκληρωμένης υλικοτεχνικής υποστήριξης (Integrated Logistic Support, ILS) και υπηρεσιών υποστήριξης (In Service Support, ISS) ανακοίνωσε η ιταλική Fincantieri.

Τα εν λόγω MoU υπεγράφησαν στην ιταλική πρεσβεία. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας, η Fincantieri έχει μεταξύ των πελατών της αρκετά πολεμικά ναυτικά και συνεργάζεται κάποιες από τις κύριες ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου της άμυνας στο πλαίσιο υπερεθνικών προγραμμάτων. Σκοπός των μνημονίων συναντίληψης είναι να «τεθούν οι βάσεις για τον καθορισμό πιθανών επιχειρηματικών σχέσεων για συγκεκριμένες προμήθειες».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση ο όμιλος, «που μπορεί να βασίζεται σε ένα μεγάλο εύρος έμπιστων προμηθευτών και υπεργολάβων», πάντα εξετάζει δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης του καταλόγου προμηθευτών του και θα «δημιουργήσει μια αλυσίδα προμηθευτών ειδικά για τις ναυτικές δραστηριότητες εντός του πλαισίου ανάπτυξης των τομέων που έχει θέσει η Ελλάδα».

Η Fincantieri έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα προκειμένου να βρεθούν προμηθευτές για την έναρξη πιθανών συνεργασιών «με αναφορά στο υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα ή οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα σκαφών για το ναυτικό, με κύρiο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του ομίλου με ελληνικές εταιρείες».

Υπενθυμίζεται πως έχει υπογραφεί ήδη συμφωνία για την αγορά 3 προηγμένων γαλλικών φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα για άλλη μία. Ωστόσο παράλληλα «τρέχουν» και προγράμματα για την αγορά κορβετών και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ που διαθέτει ήδη το ΠΝ.

Με την υπογραφή των εν λόγω MoU η Fincantieri φαίνεται να επιχειρεί να θέσει βάσεις συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες (εν δυνάμει δίκτυο προμηθευτών) για το πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών, εφόσον φυσικά αυτό προχωρήσει.

Δημοφιλή